Mai születésnapos: Leonard Cohen, a kohanita-buddhista dalnok

2016. Szeptember 21. / 20:44


Mai születésnapos: Leonard Cohen, a kohanita-buddhista dalnok

Bölcs rabbi milliónyi tanítványa körében, a színpadon is visszahúzódónak tűnő, meditatív, szemlélődő rocklegenda. Hetvenen felül világ körüli koncertturnéra induló szerzetes, Paul Simon és Bob Dylan mellett egyike a három zsidónak, akik új utakra vitték a folkzenét Amerikában. Ő az örök, csendesen dúdoló aktualitás. Ő a költészet 21. századi jelenléte. Leonard Cohen 82 éves.


1934 szeptember 21-én születik Montrealban, egy angolul beszélő, középosztályos zsidó családban: innen, a kontinens zsidóságának bölcsőjéből, Kelet-Európából érkeztek az ő nagyszülei is: litván és lengyel zsidók voltak. Még Lengyelországban született nagyapja a legfontosabb kanadai zsidó érdekképviseleti szervezet, a Canadian Jewish Congress alapító elnöke volt.

Mint a neve is mutatja, Leonard Cohen a zsidóság “papi arisztokráciájához” tartozik: kohanita, Áron főpap leszármazottja.

Középiskolásként már gitározott, folkzenekart alapított, country-zenét játszott és Federico Garcia Lorcát olvasta, aki aztán egész pályáján elkísérte: Take this waltz című, egy Lorca-verset megzenésítő számát Zoránék is feldolgozták Volt egy tánc címmel.

Az egyetemen aztán visszavonult a költészethez, első kötete 20 éves korában jelent meg és a nagy irodalmár, Northrop Frye “visszafogottan dícsérte”.

A ’60-as évek első felében jobbára elhúzódva a világtól, például egy görög szigeten élt verseken, regényeken dolgozva: itt, a szigeten ismerkedett meg egy norvég lánnyal, Marianne Ihlennel, élete egyik legnagyobb szerelmével, a későbbi nagy dalok egyike, a So long, Marianne múzsájával, számos vers ihletőjével. Cohen a nagy évtizedet, a ’60-as éveket jórészt vele tölti.

És a versekkel, regényekkel és végül a dalokkal. De nincs váltás, Cohen figurája világossá teszi, hogy nincs határ vers és zene között, ahogy nem volt már a kezdet kezdetén sem: a líra ugyanis egy hangszer neve eredetileg. Leonard Cohenen keresztül a költészet kereste a megszólalás lehetőségét a ’60-as években és a megoldás a folk-rock volt. Egy szál gitár, egy fiú és a lira végtelenül egyszerű tisztasága, minimalizmusa.

Lassan 50 éve, hogy előlépett a magányból, zenélni kezdett, ’70-ben pedig elindult első nemzetközi turnéjára. A következőn már Izraelt is útba ejtette, játszott a jankiperi háborúban harcoló katonák előtt is.

A rockszíntérre eleve 30 felett belépő Cohennel aztán teltek sorra az évtizedek, ő pedig továbbra is, makacsul, kitartóan aktuális maradt és hatott nagyra és kicsire, boldogra és boldogtalanra. És nem csak a Hallelujah, úgy tűnik, soha nem szűnő világsikeréről van szó, amelyet mindenki énekelt már, aki a ’80-as évek óta dalra nyitotta a száját, de kevesen annyira szívhez szólóan, mint Kulka János.

A ’90-es évek közepén került sor a következő “visszavonulására”, ezúttal egy Los Angeles-közeli zen buddhista kolostorba: 1996-ban szerzetessé avatták. Ez azonban szerinte nem akadályozta meg őt abban, hogy zsidó maradjon: a zen buddhizmusnak az a fajtája, amelyhez csatlakozott nem igényel imádkozást és semmilyen istenség tiszteletét sem, inkább filozófia, mint vallás. Vallás tekintetében, mint mondta, maradt a jól bevált judaizmusnál: szombattartó zsidó, aki 2009-es, Ramat Gan-i koncertje végén megáldotta közönségét: elmondta a kohanita áldást. Ezen a koncertkörúton jött el végre hozzánk, Magyarországra is csaknem 75 évesen.

Idén júliusban halt meg kései pályakezdő korának nagy szerelme, Marianne Ihlen – „amikor találkoztunk, szinte még fiatalok voltunk” – énekli róla a So long, Marianne-ben. A temetésen felolvasott búcsúlevélben írja Cohen, hogy „testeink most elválnak egymástól és azt hiszem, hogy nemsokára követlek majd. Annyira szorosan a nyomaidban lépkedek, hogy ha kinyújtanád a kezed, talán elérnéd az enyémet”.

Mégis jó volna, ha a találkozás előtt csak egy egészen kicsit várna még: igazán csak 10-15 évet.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek