Mai születésnapos: George Cukor, a My Fair Lady magyar zsidó rendezője

2017. Július 07. / 15:00


Mai születésnapos: George Cukor, a My Fair Lady magyar zsidó rendezője

Ezt a jellegzetesen angol történetet Higgins professzor és Elisa Doolittle szerelméről Hollywoodban vitték filmre egy ír szocialista drámájból készült, zsidók alkotta musicalből indulva, a rendezője pedig egy magyar zsidó volt.


Higgins professzor, az angol fonetika tudósa, egy angol úr, egyik este találkozik egy tanulatlan, ordenárén beszélő virágáruslánnyal és úgy véli, talán belőle is képes lenne dámát faragni. Mert ő olyan nagyszerű, előkelő és okos. A kísérlet elkezdődik, a lány szépen halad, csak sajátos természetességéből eredő modorát vetkőzi le kissé nehezen. Nem képes megtagadni önmagát és ez társasági nehézségekhez vezet. Például ahhoz, hogy Higgins professzor beleszeressen, a saját teremtményébe, ahogy ő hiszi. Pedig valójában az igazi Elisa Doolittlebe. Életében először nem magába szerelmes.

A lenézett, kísérleti nyúlnak használt, saját személyiségétől megfosztani kívánt tanítvány győz a professzorral, ezzel az érzéketlen hólyaggal szembenés némely viszontagságok után egymáséi lesznek. Bernard Shaw, az eredeti dráma írójának szocialista elkötelezettségéből marad egy kevés a My Fair Ladyben is, a középosztályos gőg kinevettetése, az Elisa iránti szeretet, az „alsóbb néposztályok” igazságának védelme. Ezt mesélte el a bevándorlók gyerekeként a Lower East Side világában felnőtt George Cukor a Lerner-Loewe szerzőpáros musicaljének filmváltozatában, két zsidó musicaljéből zsidó rendezőként. Shaw sajátos szocializmusának Lower East Side-i, zsidó változatát vitte színre Hollywwod Audrey Hepburnnel és Rex Harrisonnal a főszerepben, ez a My Fair Lady nem is annyira titkos, mint inkább köztudomású zsidó története.

Cukor Viktor és Cukor Viktorné Helén volt az, aki már meglehetősen idősen összerakta a mozit, mindig és minden mögött megtaláljuk a magyar zsidókat. Legyünk nyugodtan büszkék rájuk.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek