Mai születésnapos: Falk Miksa, aki Széchenyihez asszimilálódott és Sissy magyartanára volt

2016. Október 07. / 13:19


Mai születésnapos: Falk Miksa, aki Széchenyihez asszimilálódott és Sissy magyartanára volt

A magyar újságírás úttörője volt egy német nyelvű lap főszerkesztőjeként, a „Deák-párt” tolla, Széchenyi István utolsó éveinek krónikása, Erzsébet királynő, vagyis Sissy magyartanára: egy példaszerű élet a magyarrá váló zsidóság, az asszimiláció első nemzedékéből.


Már kamaszkorában publikálni kezd, fordít és színikritikákat ír, mert kereskedő édesapja tönkremegy, párhuzamosan tanul és dolgozik. Korán kezdi és későn hagyja abba, 14 és korától 77 éves koráig marad aktív, de ekkor már a parlamenti képviselőségtől vonul vissza.

Segédszerkesztő, bölcsész, majd a bécsi Műegyetem hallgatója. A szabadságharc leverése után, az abszolutizmus korszakában a magyar alkotmányosság helyreállítását követeli cikkeiben, a Deák-pártiak megnyerik tollát, a kiegyezés híve, szorgalmazója, a liberális elit fontos figurája, sőt Széchenyi István bizalmasa, amolyan író-untermannja, utolsó éveinek egyik legközelebbi tanúja és krónikása lesz.

Az abszolutizmus időszakában egyik cikkéért perbe fogják és pár hónapra még börtönbe is kerül.

Amikor viszont, a kiegyezés után, kinevezik a Pester Lloyd főszerkesztőjévé, már az udvarhoz is bejáratos, Sissyt, a magyarok barátját tanítja magyarul. Ezek az évtizedek a Monarchia tündöklésének rövid évtizedei jelentik az ő pályájának csúcsát is, aktív évei legfényesebb időszakát. Elkötelezetten kormánypárti, a Szabadelvű Párt képviselője, a korszak felemás liberalizmusának nagy hatású, népszerű és megbecsült hirdetője. Az asszimiláció számára elsősorban lojalitást jelentett a szabadelvű magyar elittel, politikai és gazdasági érdekeikkel és ezen túl magával a kettős Monarchiával és a dinasztiával is: hozzájuk kívánt és tudott asszimilálódni.

A következő nemzedékek zöme már egészen más stratégiákat választ majd, gyakorta a rendszer radikális kritikájáig menően: függetlenségiek, polgári radikálisok, szociáldemokraták lesznek sokan közülük. Az első és másodgenerációs asszimiláltak közül talán a leginkább mintaszerű pályát azonban éppen Falk Miksa futja be, aki a hanyatló pályára álló dualista rendszer első igazán súlyos kormányzati válsága idején, a darabont-kormány idején távozott 1905-ben, 77 évesen a parlamenti politika színpadáról. Még 3 évet él, 1908-ban hal meg, nem sokkal a 80. születésnapja előtt. A Birodalom, amelyet szolgált, már 10 évvel később követi őt.

És nem, nem rokona Columbo hadnagynak, vagyis Peter Falknak, azon túl legalábbis nem, hogy mindketten zsidók voltak. De az, hogy a városi legenda megszületett, bizonyítja, hogy Falk Miksa emléke eleven. Columbo hadnagy zsánerszobra a Falk Miksa utca elején emléket is állított ennek a városi legendának. Az utcát a létező szocializmus Néphadsereg utcává keresztelte át, de a lakosság nem hagyta magát, NépMiksa utcaként emlegette a Parlamenthez kifutó közteret egészen addig, amíg Falkot vissza nem helyezték a rendszerváltás után örökébe.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek