Mai születésnapos: Bajor Gizi, egy nagy színésznő és bátor zsidómentő

2017. Május 19. / 18:41


Mai születésnapos: Bajor Gizi, egy nagy színésznő és bátor zsidómentő

A közönség kedvence volt a háború előtt és utána is az maradt. Népszerűségét, tekintélyét arra használta fel 1944-ben, hogy első és harmadik férjét bújtassa és kihozza a nyilasházból kis keresztfiát, akiből később legendás irodalmi szerkesztő lett. Ő a nemrég elhunyt Vajda Miklós.


„Ezért a nőért én is hallgatnék három évig”-az anekdota szerint így vallott szerelmet A néma Levente egyik előadásának kellős közepén valaki a nézőtérről Bajor Gizinek. A magáról megfeledkezett rajongó a Heltai-darab alatt szeretett bele az imádott, már akkor legendákkal övezett színésznőbe, akiről mindenki mindent tudni akart, aki minden további nélkül Budapest előkelő köreinek első számú celebje lehetett volna, csak sajnos nem érdekelte a feladat, mivelhogy a színház érdekelte, a drámairodalom, a szerepei.

A Nemzeti Színházba szerződött el pályája legelején és lényegében az utolsó pillanatig hűséges maradt első munkahelyéhez, nem voltak „allűrjei”, furcsa kis semmiségei és látványos jelenetei a színpadon kívül, nem ittak a cipőjéből az urak előadás után. Dolgozott.

Három férje volt ugyanakkor, rögtön az első is egy zsidó ügyvéd volt, a harmadik egy zsidó orvos (a második pedig egy nem zsidó bankár).

Az 1944-es évben a különben sváb eredetű Bajor Gizi villájában meglehetősen népes társaság gyűlt össze, egykori és aktuális férj, hozzájuk tartozó gyerekekkel a későbbi házasságokból, hogy élve megússzák, ami még a háborúból hátravan. Bajor Gizi mindőjükért habozás nélkül kész volt kockáztatni az életét.

„Korábban nem tudtam, hogy apám zsidó származású, sőt egy ideig anyám sem tudta. Már házasok voltak a szüleim, amikor apám egyszer megkérdezte anyámat, hogy akkor is szeretné-e, ha kiderülne, hogy zsidó. Anyám azt válaszolta, hogy persze, de azért jobb, hogy nem zsidó. Apám persze nagyon megsértődött”-mesélte még tavaly a Magyar Nemzetnek a pár hete elhunyt Vajda Miklós, a Szépirodalmi Kiadó egykori szerkesztője, aki élete utolsó idejében szép könyvet írt még az édesanyjáról. Aki Bajor Gizi és Herczeg Ferenc testvére után harmadikként ment feleségül ügyvéd édesapjához. És így, együtt bújtatta őket Bajor Gizi, az exférjet, az ő új feleségét és a gyereküket.

Egyszer a nyilasok bevitték Vajdát és a mamáját, ott látott a kisfiú egy embert meghalni, akit a nyilasok agyonvertek, de végig biztos volt benne, hogy jön majd nemsokára Gizi néni, az ő keresztanyja és kiviszi innen őket. És nem is csalódott, Bajor Gizi meg is érkezett, hogy felvegye a harcot a nyilasokkal a német megszállás kellős közepén.

„Két nap után Gizi megjelent az ajtóban királynői méretű kalapban, a svéd nagykövettel az oldalán. A nyilasok tátott szájjal bámultak, mi pedig a nagykövet autóján távoztunk. Később Gizi elárulta nekem, hogy soha életében nem félt úgy, mint akkor”-zárta le Vajda a történetet egyik utolsó nyilvános megszólalásában. Autón, villába távoztak a nyilasoktól a svéd nagykövet diszkrét kíséretében. Vajda Miklós pedig kapott még Bajor Gizitől 73 értékes évet.

A csodálatos Bajor Gizinek, aki az első Kossuth-díjasok egyike is lett, volt még módja kihozni a háború után Vajda Miklós édesanyját is kihozni a börtönből, akkor osztályidegenként és rémhírterjesztőként került oda.

De nagyon kevés ideje volt már jót tenni szegénynek. A férjén, akit szintén megmentett, elhatalmasodott a téboly és az a kényszerképzet szállta meg, hogy imádott felesége, mentőangyala halálos beteg, noha egyáltalán nem volt az. Hite szerint azért, hogy megkímélje őt a szenvedéstől, egy reggel, 1951-ben nem a szokásos injekcióját adta be neki. Hanem mérget. Azután pedig saját magát is megölte, mert nem akart nélküle élni egy percig sem. Egy ilyen rémes, gyilkos félreértés vitte el még azelőtt, hogy a 60. évét megérte volna.

Cikk_aljara_lila_.jpg

Immáron a kisfiú, Vajda Miklós is elment, aki mindent megtett, hogy elevenen tartsa az emlékét: most már át kell vennünk a feladatot nekünk, a nemzet egész közösségének, zsidóknak és nem zsidóknak, hogy soha ne hagyjuk elfelejteni ezt a nagy színésznőt és kivételes embert: Bajor Gizi ma volna 124 éves.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
A Bálint Ház nyári tábort indít
2021. Április 19. / 13:34

A Bálint Ház nyári tábort indít

Megemlékezések
Ő a humanista énünk – 90 éves lett Ferge Zsuzsa

Kommentek