Mai születésnapos: Art Garfunkel a Simon és Garfunkelből

2017. November 05. / 22:28


Mai születésnapos: Art Garfunkel a Simon és Garfunkelből

Volt kántor rögtön a bármicvója után és matektanár is, miután szétváltak útjaik Paul Simonnal. A nyolcvanas években verseket írt, mert a barátnője és az édesapja halála depresszióba ejtette, a színpadról eltűnt. De időről-időre visszatérnek veszekedős barátjával és irtózatos tömegek előtt énekel a két New York-i zsidófiú, a 70-es éveikben járó Simon és Garfunkel.


A népdal és a rockzene házasságát Magyarországon elsősorban Bródy Sándor és Szörényi Levente, Amerikában két bevándorló szülőktől származó zsidó fiatalember, Paul Simon és Art Garfunkel duójának köszönhetjük.

A srácok hatodikban találkoztak az iskolai színjátszó körben az Alcie Csodaországban próbáin, akkora már Art Garfunkel képzett hangú énekes volt, mert kora gyerekkora óta rendszeresen gyakorolt, felvette, aztán visszahallgatta, ahogy énekelt és amikor Paul Simon meghallotta, hogyan énekli a haverja Nat King Cole számát az iskolai „Ki mit tud”-on, az járt a fejében, hogy akár ezzel is el lehetne tölteni egy életét.


A híres dal a gyerekkoról, The Boxer:

Art Garfunkel a bármicvója után kántorként dolgozott a zsinagógában és Tom és Jerry nevű első együttesükben léptek fel Paul Simonnal. Az egyetemen teniszezett, síelt, vívott és az Alfa Pí Epszilon zsidó diákkörben bulizott a Columbián, ahol nem építészként, hanem művészettörténészként végzett végül. Kitanult még matektanárnak, aztán világsztár lett már a Simon és Garfunkelben.


Kiadtak négy albumot, összevesztek, kibékültek, megint összevesztek és megint elölről. Csináltak szép dolgokat szólóban, de azért ők a Simon és Garfunkel. Art Garfunkel néha elmegy matektanárnak, néha azért tűnik el, mert gyászol, öngyilkossá lett barátnőjét és édesapját a kilátástalan nyolcvanas években, aztán elmegy a Central Parkba vagy a Colosseumba az ő hatodikban megismert barátjával a színjátszó körről és akkor mindig odamegy még néhány százezer ember és felcsendül, halkan, de elemi erővel a Sound of Silence, megszólalnak a csend hangjai és elhangzik hitvallásként az El Condor Pasa.

Ezek azok a dalok, amelyeket tényleg az egész világ ismer és aki írt és énekelt öt-hat ilyen dalt, az épp azt tette, ami a zsidók dolga: megváltoztatta, jobb hellyé tette a világot, olyanná, amelyben több a zene. Most a világ inkább az otthonunk, mint azelőtt, hogy Simon és Garfunkel hatodikban találkoztak. Art Garfunkel, a Simon és Garfunkel fele ma 76 éves.

A honvágy dala, a Homeward Bound:


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma van a tragikus ,,második zsidótörvény" évfordulója
Megemlékezések
Emléktábla készül Horthyliget mártírjainak tiszteletére

Kommentek