Magyar alelnököt választott az Európai Zsidó Diákszövetség

2017. Szeptember 28. / 18:57


Magyar alelnököt választott az Európai Zsidó Diákszövetség

A budapesti Moldován Bendegúzt választották meg az Európai Zsidó Diákszövetség (European Union of Jewish Students – EUJS) egyik alelnökévé a nemzetközi szervezet Görögországban megrendezett tisztújító közgyűlésén.


A 21 éves Moldován Bendegúz – aki jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem másodéves hallgatója társadalmi tanulmányok szakon – évek óta aktív szereplője a magyarországi zsidó ifjúsági közösségi életnek: korábban a Hanoar Hatzioni magyarországi ifjúsági zsidó szervezet aktivistája, majd elnöke volt, míg a szarvasi nemzetközi zsidó táborban újabban korcsoport-vezetőként és programszervezőként dolgozik. Az új tisztségviselőt az előtte álló alelnöki feladatokról, terveiről és elképzeléseiről kérdeztük.

Mikor kapcsolódott be az Európai Zsidó Diákszövetség munkájába? Hiszen, gondolom én, nem azonnal alelnökként kezdte.

Tudom, furcsán hangzik, de igen, rögtön alelnökként kerültem oda. Ennek az a magyarázata, hogy ez az ifjúsági szövetség lényegében ernyőszervezetként működik, azaz a különböző európai országok egyetemi zsidó diákszövetségeit fogja össze. Mivel Magyarországon nem létezik specifikusan zsidó egyetemi diákszövetség, az ennek megfelelő pozíciót a MAZSIHISZ ifjúsági csoportja tölti be, amellyel én annak idején a Hanoar Hatzioni szervezet révén kerültem szorosabb kapcsolatba. Szóval a MAZSIHISZ ifjúsági csoportjában vetődött fel az ötlet az európai ernyőszervezet tisztújítása előtt, hogy engem jelölnek az alelnöki tisztségre. Az ugyanis mind a hazai, mind az európai szervezet számára fontos prioritás volt, hogy egy magyar is üljön az EUJS board-jában, azaz operatív elnökségében. Mivel ismertem az EUJS tevékenységét – még ha nem is vettem részt a munkájában aktívan –, örömmel vállaltam a jelölést, és a görögországi gyűlésen meg is választottak két évre.

Alelnökként mi lesz a konkrét feladata?

Október végén lesz az új összetételű elnökség első ülése, ahol tisztázni fogjuk a pontos részleteket. Amit már most tudok: az elnökség fel fogja osztani az alelnökök között, hogy ki-ki mely országok ifjúsági szervezeteivel fogja tartani a kapcsolatot, rám értelemszerűen a magyarországi csoportot osztják más országok szervezetei mellett.

Ha jól értem, területi felosztás elve szerint működik majd az elnökség?

Igen, az előző board legalábbis így dolgozott, és szerintem ez a gyakorlat nem fog változni. Ezen kívül nagyon fontos feladat az is, hogy az elnökség szabja meg a szervezet általános politikai irányát, az EUJS közéleti, társadalmi jelenségekkel kapcsolatos megszólalásainak jellegét, tartalmát, röviden az európai diákszövetség ideológiai karakterét. Hiszen az EUJS nem csak programszervezéssel foglalkozik – ezt elvégzik a különböző tagszervezetek –, hanem tisztán közéleti, politikai, ideológiai szerepvállalással. Így például a zsidó diákszövetség elnöksége folyamatos kapcsolatban áll az Európai Unió különböző szerveivel és hivatalaival, és minden olyan ügyben hallatja a szavát, ami kapcsolatos az európai egyetemisták, diákok tanulmányaival, érdekvédelmével, politikai képviseletével.

A saját távlati tervei között szerepel az aktív politikai szerepvállalás? El tudja képzelni, hogy erre teszi föl az életét?

Jó kérdés, sokat szoktam ezen gondolkodni. Az azonban elbizonytalanít, hogy a politizálásnak Magyarországon negatív felhangja van.

De én nem szűken vett pártpolitizálást értek politizálás alatt, hanem társadalmi, közösségszervezési, érdekvédelmi tevékenységet.

Az más, ilyen értelemben természetesen élénken foglalkoztat ez a dolog, elvégre az egyetemen is társadalmi tanulmányokat folytatok. Akár közösségszervezési vagy érdekvédelmi szinten, akár társadalomtudósként, vagy egy speciális terület szakértőjeként, de mindenképpen a társadalommal kapcsolatos munkát szeretnék végezni.

K. Zs.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek