Litvánia: Saját unokája tiltakozik a náci tömeggyilkos kultusza ellen

2018. Augusztus 07. / 19:42


Litvánia: Saját unokája tiltakozik a náci tömeggyilkos kultusza ellen

Szabadságharcosként tartja számon Litvánia állami emlékezete Jonas Noreikát, aki több mint 10 ezer zsidó haláláért felelős saját unokájának kutatásai szerint.


A litván zsidó közösség arra kérte a napokban a hatóságokat, hogy távolítsák el a Litván Tudományos Akadémia könyvtárának épületéről Noreika emléktábláját.

Az, hogy Noreikával súlyos bajok vannak, régóta tudható, számos kutatás igazolta már, eddig azonban, szovjetellenes, hazafias érdemeire való tekintettel, a hatóságok nem kívántak tudomást venni minderről.

A múlt hónap közepén azonban maga Noreik Chicagoban élő unokája tette közzé kutatásait, amelyek bizonyítják, hogy a nagyapja különlegesen véres kezű háborús bűnös volt. Az unoka, Silvia Foti íróként és újságíróként dolgozik, azért kezdett el nagyapja életével foglalkozni, mert édesanyjának megígérte, hogy életrajzi könyvet ír róla.

Jonas Noreika részt vett a nácik bevonulását követő, számos litván polgár közreműködésével zajló tömeggyilkosságokban, amelyek a Baltikumban a holokauszt első felvonását jelentették. Egy olyan zsidó család házába költözött be például, akiknek a meggyilkolására előzőleg minden bizonnyal ő maga adott utasítást- számol be Silvia Foti, akinek a számításai szerint nagyapja mintegy 14 ezer ember haláláért felelős. Megírja, hogy Noreika gondosan tanítgatta embereit, hogyan bonyolítsák le a tömeggyilkosságokat.

Litvániát először a második világháború után a Szovjetunió foglalta el, az 1941-es, szovjetellenes felkelés a németeket segítette, eleinte a litvánok felszabadítóként üdvözölték a Wehrmachtot, ez az oka, hogy sok a nemzeti függetlenségért küzdő felkelő egyúttal náci kollaboráns is volt, azzá lett 1941-től. Ez és a háború után következő, évtizedekig tartó szovjet megszállás okozza a litván nemzeti emlékezet súlyos zavarait, a Noreikáéhoz hasonló kultuszok kialakulását.

A The Times of Israel írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek