Körbe Járunk – Vidéki zsidóság a 21. században

2018. December 06. / 10:53


Körbe Járunk – Vidéki zsidóság a 21. században

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökségének támogatásával programsorozat indult a vidéken élő zsidó élet felpezsdítésére Körbe Járunk címmel. A sorozat elsősorban azoknak a hittestvéreinknek a részvételére számít, akik szívükön viselik a fővárostól távol élő közösségeink sorsát.


A nyitó rendezvénynek a Pécsi Zsidó Hitközség adott otthont 2018 november 28-án. Elsőként a város főrabbija Schönberger András mondta el nyitó gondolatait, majd Heisler András a MAZSIHISZ elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Véleménye szerint ez a létszámában erősen megfogyatkozott csoport különleges helyet foglal el a magyarországi neológia életében. Az első előadó Kovács András professzor volt, aki a Zsidók és zsidóság Magyarországon 2017-ben kutatás vezetője. Prezentációjában a kutatás módszertanáról és az eredményekről adott izgalmas beszámolót. A számok tanúsága szerint, ha megfelelő programokkal keressük meg hitrokonainkat, a zsinagógai vallási élet felpezsdítésére is számíthatunk. Ez reményt keltő, de egyben komoly felelősség is a zsidó vezetők számára.

Az előadást követő kerekasztal beszélgetést Hábermann Zoltán az ORZSE tanszék vezetője moderálta Heisler András, Kovács András, Schönberger András, Neubart István és Goldmann Tamás részvételével. A valódi vitát is hozó beszélgetésen egyebek mellett elhangzott, hogy a mai zsidóság leginkább egy szolgáltatás központú hitközséget szeretne, amire remek példát mutatnak az USA-ban működő konzervatív zsidó közösségek.

pecs_2.jpg

A beszélgetésbe bekapcsolódott a közönség is, ami értékes gondolatokkal gazdagította a disputát. Jól esett a résztvevőknek a szünetben a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) konyhája által biztosított kóser hidegtál, külön köszönet érte Szántó Györgynek.

A program Kőszegi Zoltánnak a MAZSIHISZ marketing vezetőjének előadásával folytatódott. Ebben megismerte a hallgatóság azt a 21. századi kommunikációs stratégiát, ami lehetőséget nyújt a kisebb közösségeknek is önmaguk reprezentálására.

Az előadás után két workshopra osztódott a közönség. A nagyobbik csoport Hábermann Zoltán moderálásával a Kovács professzor által elmondottakat értelmezte tovább, míg a kisebb csoport Goldmann Tamás irányításával a kommunikációs lehetőségeket boncolgatta. A záró délutáni mincha ima előtt a két csapat beszámolt egymásnak a csoportban történtekről. A képek tanúsága szerint is igazán jól érezte magát az az 50 fő, aki rászánta a szerdai napját a Körbe Járunk programra.

pecs_3.jpg

A következő körnek Székesfehérvári Hitközség ad otthont, ahova máris többen jelezték részvételüket.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Új kormányzati terv a Sorsok Házával kapcsolatban?
Megemlékezések
Kardos Péter: Emlékeztek? Képzeljétek el!
Hírek a zsidó világból
Feloszlatták az izraeli parlamentet, előrehozott választások lesznek áprilisban

Kommentek