Két év kihagyás után ismét Tolerancia Focikupát rendezett a Mazsihisz

2022. Szeptember 06. / 13:21


Két év kihagyás után ismét Tolerancia Focikupát rendezett a Mazsihisz

A pandémia miatti két év kényszerű kihagyás után a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében a futballpályákon immár ötödik alkalommal csaptak össze múlt vasárnap a hazai keresztény és zsidó felekezetek 14 és 10 év alatti képviselői, hogy a különböző vallású gyerekek civilizált és baráti versengés közepette mérkőzzenek meg egymással  az egész országot átfogó Tolerancia Focikupa keretében.

A budapesti Merkapt Sportközpontban megtartott rendezvényen a Mazsihisz gyerekválogatottján kívül további 8 csapat vesz részt a 14 és 10 év alatti kategóriában egyaránt. Jöttek evangélikusok Pilisről és Hartáról, reformátusok Kiskunhalasról és Dunapatajról, katolikusok Berettyóújfaluból, Poroszlóról és Recskről, és versengett a Hit Gyülekezete csapata is.  

13.jpg

A Mazsihisz részéről a szervezők már hajnalban ott voltak a pályán, s nagy izgalommal érkeztek, hiszen mindent megtettek, hogy sikerük legyen – az egyetlen vitatott kérdés az időjárás volt, hiszen esőre állt. Bőszen énekelték hát a Süss fel, nap! című népdalt, aminek meglett a hatása: aznap panasz sem lehetett az időjárásra. 

3.jpg

A szervezésben hagyományosan a Mazsihisz segítségére  volt a Magyar Honvédség is, amely hatalmas sátrat biztosított a rendezvény számára. A szervezők a csapatokat kísérő gyerekekre is gondoltak: a kicsiknek gyerekjátszó sarkot építettek, s felállították a slágernek számító ugrálóvárat is.

7.JPGHeisler András és Takács Szabolcs

Reggel 9 órakor Takács Szabolcs washingtoni nagykövet és Heisler András, Mazsihisz elnöke nyitotta meg a rendezvényt, majd Beer György, a Mazsihisz sporttanácsadója, a focitorna szervezője tájékoztatta a résztvevőket a szabályokról. 

8.JPGBeer György

A megnyitó után 4 pályán indult el a nemes versengés. Összesen 14 csapat küzdött a két korosztályban. Az eredmény: a focitornát U10-ben a Mazsihisz csapata nyerte, míg az U13-ban a Hit Gyülekezete (Szent Pál Akadémia) válogatottja. Kiosztották a mezőny legjobb játékosa, legjobb kapusa díjat is,  U10-es gólkirályként pedig ezúttal gólkirálynőt avattak Mészáros Eszter személyében, aki a Benjámin oviban kezdte focikarrierjét, jelenleg a Scheiber Iskola 4. osztályos tanulója, és Beer György klubjának, a BMC-nek az egyik alapembere.

11.JPG

A focitorna szünetében az „energiabomba" sportolók megszállták az ugrálóvárat, a játszószőnyeget, mert azért ők mégiscsak gyerekek még. Nagy sikert aratott az arcfestés, valamint a „lufibohóc" ténykedése, aki alig győzte a lufikutyákat, lufimacskákat, lufikardokat és lufiszívecskéket kreálni.

1.jpg

Az V. Tolerancia focitorna és családi nap igazán lélekmelengető eseményre sikeredett, a gyerekek és szüleik is nagyon jól érezték magukat, ami pedig a létszámot illeti: 250 fő részére adtak kóser meleg ebédet, s hozzá gyümölcsöt.

Köszönet illeti a csapatok vezetőit, hogy vállalták a sok száz kilométeres utazást, a szülőket, hogy eljöttek vagy elengedték gyermekeiket. Köszönet a Mazsihisz vezetőinek, hogy a finanszírozást biztosították, köszönet a Mazsihisz tábori rabbinátusának, köszönet a honvédségnek, köszönet a madrichoknak, madrichaknak a meccsek vezetéséért, a kísérőprogramok bonyolításáért, végül hatalmas elismerés és köszönet a Beer család tagjainak, akik immár ötödik alkalommal adták bele szívüket-lelküket ebbe a nemes kezdeményezésbe!

Szöveg: Répás Péter. Fotók: Fejes Emőke és Répás Péter

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek