Jiszráel Kac: „Nagy öröm, hogy október 7 után a magyar zsidó felekezetek összefogtak”

2024. Június 18. / 13:28


Jiszráel Kac: „Nagy öröm, hogy október 7 után a magyar zsidó felekezetek összefogtak”

– Nagyon fontos nekünk a magyar zsidóság és a magyar kormány támogatása – jelentette ki Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter, aki tegnap hivatalos látogatáson tartózkodott Budapesten. Először Szijjártó Péterrel találkozott, majd megbeszélést folytatott a magyar zsidó felekezetek képviselőivel. 

Az izraeli külügyminisztert és kíséretét a Dohány utcai zsinagóga előtt fogadták a magyar zsidó felekezetek képviselői. 

Jiszráel Kac kíséretében jelen volt Jákov Hadas-Handelsman, a Zsidó Állam budapesti nagykövete és helyettese, Moran Birman, valamint a külügyminiszter külügyi főtanácsadója, kabinetfőnöke, szóvivője és több politikai tanácsadója is. 

Dr. Frölich Róbert, Dr. Grósz Andor, Jiszráel Kac, Mester TamásDr. Frölich Róbert, Dr. Grósz Andor, Jiszráel Kac, Mester Tamás

A vendégeket többek között dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, dr. Frölich Róbert országos főrabbi, Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke, a Mazsihisz alelnöke, Keszler Gábor, a MAOIH elnöke, Megyeri Jonatán, az EMIH rabbija fogadta és köszöntötte. 

Megyeri Jonatán, Keszler Gábor, dr. Grósz Andor, Jiszráel Kac,  Jákov Hadas-Handelsman, Mester Tamás és dr. Frölich RóbertMegyeri Jonatán, Keszler Gábor, dr. Grósz Andor, Jiszráel Kac, Jákov Hadas-Handelsman, Mester Tamás és dr. Frölich Róbert

A zsinagógában a miniszter a templom történetéről hallgatott előadást, és dr. Frölich Róberttel is beszélgetett a magyar zsidó közösségről. A delegáció ezek után tiszteletét tette az Emanuel emlékfánál, majd a külügyminiszter és kísérete a Síp utcai székház dísztermében folytatott megbeszélést a magyar zsidó vezetőkkel. 

Jiszráel Kacnak dr. Grósz Andor  elöljáróban bemutatta a legnagyobb magyar zsidó felekezet tevékenységét, intézményhálózatát és hitéletét. Mint mondta: nagy megtiszteltetés, hogy a külügyminiszter látogatást tett a Dohány utcai zsinagógában, hiszen az épület egyrészt kifejezi, hogy milyen virágzó volt a magyar zsidó közösség a Soá előtt, s egyúttal megtestesíti azt is, hogy az utódok, a leszármazottak méltó módon viszik tovább elődeik örökségét, hagyományát és hitét. 

Dr. Grósz AndorDr. Grósz Andor

A Mazsihisz elnöke kifejtette

– Magyarországon három zsidó felekezet működik, s habár vannak köztük nézeteltérések, amikor Izraelről és a zsidóságról van szó, akkor a nézetkülönbségeket azonnal félre tudjuk tenni. 

Hozzátette: ennek az összefogásnak a bizonyítéka, hogy a Hamász október 7-i támadása után pár nappal a Dohány utcai zsinagógában istentiszteletet és szolidaritási rendezvényt tartottak az Izrael mellett való kiállás érdekében, amelyen megjelent a magyar államfő és a másik két zsidó felekezet vezetése is. 

Dr. Grósz Andor kitért arra: a Mazsihisz és a BZSH október 7-e után gyűjtést szervezett a Beeri Kibuc számára, az adományt a Szövetség elnöke személyesen adta át a kibuc képviselőinek Izraelben.

Az elnök szavaira reagálva Jiszráel Kac kijelentette: 

– Nagy örömmmel hallom, hogy a magyar zsidó felekezetek október hetedike után összefogtak Izrael mellett, hiszen nagyon fontos nekünk a magyar zsidóság és a magyar kormány támogatása. 

MAZS20240617038_small.jpg

A magyar kormány Izrael-barát politikáját hosszan méltatta, s mint elmondta: az Európai Unióban Magyarország az egyetlen állam, amely következetesen kiáll Izrael mellett akár a másik 26 tagállam ellenében is. Jiszráel Kac közölte: nagy csalódás számára, ha egy-egy európai politikus Izrael támogatásával kapcsolatban magánbeszélgetésben mást mond neki négyszemközt, s egészen mást a nyilvánosság előtt, de ilyesmi a magyar kollégájával nem fordult elő. 

A Szijjártó Péterrel való találkozóra utalva kitért arra: budapesti látogatásának fő apropója az volt, hogy Magyarország hamarosan átveszi az EU soros elnökségét, és ezzel kapcsolatban egyeztetések szükségesek annak érdekében, hogy a következő fél évben az ország és az Unió hogyan küzd majd az Izrael-ellenes törekvések ellen.  

Megyeri JonatánMegyeri Jonatán

Köszöntötte a külügyminisztert Megyeri Jonatán, az EMIH rabbija is, aki azt hangsúlyozta: a magyar zsidóságnak kiemelt felelőssége van abban, hogy erősítse az ország befolyását Izrael érdekében; míg Keszler Gábor, a MAOIH elnöke egyebek mellett elmondta: óriási méreteket öltött az antiszemitizmus Európában és szerte a világban, elöntötte a felsőoktatást is, ezért Európa vezetőinek közös nyilatkozatot kellene kiadni e riasztó jelenségek ellen.

Keszler Gábor. Fotók: P.T. / MazsihiszKeszler Gábor. Fotók: P.T. / Mazsihisz

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek