„Izrael sajátos érdekeit harmonizálni kell a diaszpóra regionális érdekeivel”

2022. November 17. / 14:27


„Izrael sajátos érdekeit harmonizálni kell a diaszpóra regionális érdekeivel”

Mint tegnap beszámoltunk róla: a Mazsihisz képviseletében Heisler András elnök és dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezetője Brüsszelben vesz részt egy antiszemitizmus elleni, kétnapos nemzetközi tanácskozáson. A rendezvény előtt az Európai Zsidó Kongresszus (European Jewish Congress – EJC) igazgatói tartottak tanácsülést, amelyen a Mazsihisz vezetői is jelen voltak.

Mint azt Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke honlapunknak elmondta: az Európai Zsidó Kongresszus (European Jewish Congress – EJC) igazgatóinak tanácsülését Ariel Muzikant, az EJC elnöke nyitotta meg, aki beszédében öt fontos elemre fókuszált. 

Szólt az Ukrajna elleni orosz  agresszióról, amelynek európai következményei még beláthatatlanok ugyan, de megemlítette az enegiaválságot, a munkanélküliség növekedését, újabb összeesküvés-elméletek megjelenését és a szélsőjobb térnyerését; Ariel Muzikant beszélt a szélsőjobb megjelenéséről a különböző európai kormányokban; érintette a kóser vágás kérdését; szóba hozta a zsidó közösségek biztonságával kapcsolatos aktualitásokat, s végül az ötödik elem az asszimiláció elleni küzdelem volt.

315853229_497780772393474_8865702254103246509_n.jpgAz EJC tanácsülésének résztvevői

A tanácskozáson az EJC 42 nemzeti szervezetének jelenlévő igazgatói rövid tájékoztatást adtak közösségük helyzetéről, így a Mazsihisz nevében dr. Kunos Péter ügyvezető igazgató vázolta a Szövetség aktivitását.

Az ülésen Haim Regev, Izrael államának uniós nagykövete adott tájékoztatást Izrael és az Európai Unió kapcsolatairól, az aktuális politikai kárdésekről. Mint mondotta, az EU és Izrael kapcsolata lényegesen jobb annál, mint amit a sztereotípiák alapján vélni lehet, hiszen Európa tisztában van Izraelnek, mint a közel-keleti régió egyetlen demokratikus államának fontosságával. 

A nagykövettel Heisler András Izrael és a diaszpóra kapcsolatáról beszélt, utalva arra, hogy harmonizálni kell Izrael sajátos érdekeit a diaszpóra regionális érdekeivel. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Dokumentumfilm készül a szombathelyi zsidó temetőről
Izrael
Római kori márványrakományt találtak Izraelben