Izrael legmenőbb rabbijai 1: Az első félállami ortodox rabbinő és a szexuáletika

2016. Október 12. / 20:01


Izrael legmenőbb rabbijai 1: Az első félállami ortodox rabbinő és a szexuáletika

A tíz legérdekesebb, legnagyobb hatású izraeli rabbiról közölt összeállítást a Tablet Magazin. Mi egyesével fogjuk őket bemutatni Önöknek. Ma az első izraeli ortodox rabbinővel kezdünk.


jennie_rosenfeld_rabbin__.jpg
Dr. Jennie Rosenfeld


Az ortodoxia „modern” ágában megjelentek a női vallási vezetők és nem csak Amerikában, de Izraelben is. A folyamat nem tűnik immár visszafordíthatónak.


Annyira nem, hogy tavaly év eleje óta egy ciszjordániai zsidó városnak, a Jeruzsálemhez közeli Efrátnak egy nő az egyik ortodox vallási vezetője. Arra, hogy egy közösség hivatalos spirituális irányítója nő legyen, nem volt még példa az állam történetében – eddig. Dr. Jennie Rosenfeldhez, az amerikai modern ortodox Yeshiva University neveltjéhez, aki világi képzés keretében szerzett doktori fokozatot New Yorkban, elsősorban spirituális kérdéseivel-kétségeivel és vallásjogi problémáival fordulhat tanácsért Efrat jórészt egyébként angol anyanyelvű lakossága. Bizalommal teheti, hiszen Dr. Rosenfeld a doktori értekezését is a szexuális etika ortodox zsidó hagyományáról írta és egy olyan könyvnek is társszerzője, amelynek címe: Útmutató friss házasoknak a testi szerelemhez és kimondottan ortodox zsidó pároknak szól.

Jennie Rosenfeld úgy látja, hogy a nők – legkivált a családi tisztasággal, intimitással, vagy akár a gyerekneveléssel kapcsolatos kérdésekben – gyakran nagyobb bizalommal fordulnak egy másik nőhöz, ezért is fontos, hogy legyenek női vallási vezetői az ortodoxiának, hogy ezt az igényt kielégíthessék.

Rosenfeld egyelőre nem lehet állami alkalmazott, magánalapítványoktól kapja a fizetését és a Főrabbinátus sem ismeri el hivatalosan rabbinak, bár ez nem változtat azon, hogy lényegében rabbiként funkcionál az efráti ortodox zsidó közösségben.

„Áldás, hogy olyan időkben élhetünk, amikor lehetnek már köztünk tanult női vezetők, akik utat mutathatnak számunkra” – mondta a Rosenfeldet kinevező Shlomo Riskin, Efrát főrabbija.

„Az, hogy lehetővé tesszük ezeknek a tehetséges és segítőkész asszonyoknak, hogy erősítsék a judaizmust és a zsidó közösséget, nem forradalmi lépés, inkább az a helyzet, hogy későn jött” – tette hozzá a Jerusalem Postnak nyilatkozva a főrabbi. „Bízunk benne, hogy Jennie Rosenfeld jelenléte áldásosnak és döntő jelentőségűnek bizonyul az egész közösségre nézve. Úgy hisszük, idővel az önkormányzati és állami hatóságok is fel fogják ismerni, hogy támogatniuk kell a női vallási vezetők ténykedését” – reménykedett.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek