Holokauszttúlélők gyújtották meg a harmadik gyertyát a Siratófalnál

2018. December 05. / 12:45


Holokauszttúlélők gyújtották meg a harmadik gyertyát a Siratófalnál

Kétszáz holokauszttúlélő gyújtotta meg a hanuka harmadik gyertyáját a Falnál tegnap este Jeruzsálemben. A ceremónián részt vett Gila Gamliel társadalmi egyenlőségért felelős miniszterasszony és több vezető izraeli rabbi is.


Shmuel Rabinowitz rabbi az ünnepségen azt mondta: köszönettel tartozunk a holokauszttúlélőknek azért, hogy a hanukát ünnepelhetjük annak a helynek a közelében, ahol a hanuka csodája megtörtént. Mint fogalmazott, az ő fényük a hasmóneusok lángjának folytatása, amely összeköt minket a mai napig.

Gila Gamliel miniszterasszony beszédében kiemelte: a hanuka azon zsidó ünnepek egyike, amelyen a nők is aktív részese a csodának. Az izraeli nép legszentebb helyén állunk, ahol joggal fejezzük ki hálánkat, és fordítsuk figyelmünket azon gyerekkor felé, amely minden túlélő számára elveszett.

Az ünnepségen részt vett a 77 éves dr. Zeev Hertz Folman, aki a lengyelországi Piotrkow gettójában született 1941 novemberében. Az édesanyját Treblinkában, az édesapját pedig Auschwitz-ban gyilkolták meg. Mint elmondta, 10 hónapos korában kicsempészték a gettóból, majd egy lengyel család egy kolostorba vitte, a háború végén, négy évesen egyedül került Palesztinába, ahol örökbe fogadták. Sok szenvedésen és válságon ment keresztül, ezért számára – holokauszttúlélőként – a hanuka harmadik gyertyájának meggyújtása olyan esemény, amely a végtelen szenvedéssel teli létezésünk vég nélküli folytonosságát szimbolizálja.

Cikkünk forrása

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek