Hercz Dániel: Egy rabbinak a szikár valóságból kiindulva a közösségépítés a legfontosabb

2023. Április 24. / 10:44


Hercz Dániel: Egy rabbinak a szikár valóságból kiindulva a közösségépítés a legfontosabb

Hercz Dánielt holnap, azaz április 25-én, este 7 órától avatják rabbivá a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Hegedűs Gyula utcai templomkörzet közös rendezvényeként. Ebből az örömteli alkalomból készítettünk interjút Hercz Dániellel.

– Mi vezetett el a döntéshez, hogy diplomás, már egy másik pályán elindult és sikeres emberként beiratkozzon rabbiképzésre?
Schőner Alfréd volt rektor is kérdezte ezt tőlem a felvételi beszélgetésen. Azt válaszoltam neki, hogy egyszerűen szeretek ezzel foglalkozni: a judaizmussal, a vallásommal, a hagyományommal, szeretek ebben a témában tanulni, vallásos közösséghez tartozni, mert örömet okoz nekem. 

hercz-cikkbe.png

– Mit tart egy mai magyar rabbi legfontosabb feladatának?
– Sok fontos feladata van egy rabbinak, amit a közösségért folyamatosan el kell látnia, de ha egyet kell kiemelnem, akkor a jelen állapotból, a szikár valóságból kiindulva azt mondom, hogy a közösségépítést. Minél több emberben felkelteni az igényt, hogy egy zsidó vallásos közösség tagja, része akarjon lenni. Megértetni az egyénnel a közösség fontosságát és szerepét a hagyományunk fennmaradásában. 

–  Mit jelent az ön számára a neológia?
–  A neológia számomra a hagyományőrzés és a korszerűség ötvözete. A megújuló állandó a változó világban. Egyszerre lehet a múltban élő jelen és a jelenben élő múlt. 

–  Mi volt a legfontosabb pillanata annak a szolgálatnak, amelyet már évek óta végez a Szeretetkórházban?
– A legfelemelőbb momentum? Nehéz választani, de az mindig nagyon felemelő, amikor más közösség tagjai, egyszerű zsidó emberek, önzetlenül, puszta felismerésből, vallási elhivatottságból, megértve ennek a cselekedetnek a fontosságát, jönnek és közösen imádkoznak a kórház idős, beteg tagjaival. 

– Mit szeretett leginkább tanulni az OR-ZSÉ-n?
– Nagyon sok érdekes, a judaizmussal, vallással, hagyománnyal, történelemmel, bibliakritikával kapcsolatos dolgot volt szerencsém tanulni. Nem tudnék egyet kiemelni. 

Inkább ezúton is szeretném megköszönni a fenntartónak, a Mazsihisznek, az egyetemnek, az OR-ZSE tanárainak, a tanulmányi hivatal dolgozóinak, az egyetemi könyvtár munkatársainak, az egyetemen tanító rabbiknak az áldozatos munkát, amit az oktatásunkba fektettek. 

A teljesség igénye nélkül szeretnék köszönetet mondani Balázs Gábornak, Biró Tamásnak, Zima Andrásnak, Zima-Lipthay Juditnak, Komoróczy Szonjának, Szántó Editenek, Schőner Alfréd főrabbinak, Darvas István főrabbinak, Radnóti Zoltán főrabbinak, Verő Tamás főrabbinak, Dov Levy rabbinak, dr. Fényes Balázsnak, Zeév Paskesznek és Vajda Károlynak.

– Mivel lenne elégedett szakmailag a rabbiavatása tizedik évfordulóján, hol szeretne akkor tartani, mit szeretne elérni?
– Önazonos életet szeretnék élni. Ezen kívül nincs konkrét cél, de jó lenne egy pezsgőbb, élettel telibb, önfenntartóbb, a hagyományához szorosabban és tudatosabban kötődő, de mégis modern, haladó, gondolkodó közösségek virágzását látni Magyarországon.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek