Heisler András: Magától értetődő, hogy a választási eredményt tiszteletben tartjuk

2018. Április 10. / 13:09


Heisler András: Magától értetődő, hogy a választási eredményt tiszteletben tartjuk

Az alábbiakban Heisler Andrásnak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökének a szövetség taghitközségeinek, a képviselő testület tagjainak és a Mazsihisz intézményvezetői részére elküldött levelét olvashatják.


A Fidesz-KDNP koalíció ismét kétharmados győzelmet aratott, ezzel megőrizte politikai dominanciáját, és további négy évre felhatalmazást nyert a választóktól hazánk kormányzására. Történelmi felekezetként magától értetődő, hogy a választási eredményt tiszteletben tartjuk, vallási törvényeink is ezt parancsolják nekünk. A korábbi protokollnak megfelelően levélben gratuláltam a győztes koalíció vezetőinek.

Az ország hatalmi struktúrája az április 8-i választáson érdemben nem változott, a kormánypártok megismételték 2014. évi választási eredményüket. Szeretném világossá tenni mindenki számára, a változatlan hatalmi struktúrában a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége – a korábbi ciklus gyakorlata szerint – változatlanul konstruktív kapcsolatokra törekszik a kormánnyal. Ahogy eddig, úgy ezután is az együttműködésre helyezzük a hangsúlyt. Ennek eredményei előttetek is ismertek: zsinagóga felújítások, temető rekonstrukciók, intézményi fejlesztések, stb. Abban vagyunk érdekeltek, hogy a választásokat követően ez a munkakapcsolat megmaradjon.

Függetlenül az országgyűlési választásoktól, a pártpolitikai küzdelmektől továbbra is távol kívánunk maradni, de a kampányidőszakban tapasztalt visszafogott közéleti aktivitásunkat élénkebbé tesszük. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a politikai folyamatokat, ha kell, megszólalunk. Továbbra sem látom okát, hogy rövidtávú célok érdekében hagyományainkat vagy történelmünket megtagadva elvtelen alkuba bocsátkozzunk. Különösen igaz ez az emlékezetpolitikai kérdésekre, ezekben nem fogunk kompromisszumokat kötni. Ezt várja el tőlünk a zsidó közösség, amit nem befolyásolhat az aktuálpolitika.

Meggyőződésem, hogy az érzékelhetően felbolydult világban, a tőlünk megszokott konzekvens érdekvédelmi munkán túlmenően, az eddiginél is aktívabban kell a Tóra törvényeire, az elmúlt évszázadok rabbinikus tanításaira, imáink erejére, közösségünk jobbító szándékára támaszkodnunk. Ebben kérem együttműködő támogatásotokat.

***

cover_04_09.jpg

Egyéni döntések, közös értékek!
Kérjük támogassa adója egyházi 1%-ával a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége munkáját, a pártatlan, független zsidó közösséget! Technikai szám: 0358!

Letölthető EGY-SZA nyomtatvány ide kattintva

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek