„Fontos, hogy egyik versengő erő se tudjon minket politikai céljaira használni"

2020. Október 14. / 16:50


„Fontos, hogy egyik versengő erő se tudjon minket politikai céljaira használni"

Pártpolitikai kérdésekbe nem kívánunk beavatkozni, vallási felekezetként ilyen ügyekben nincs és nem is lehet illetékességünk. Különösen kampányidőszakokban fontos, hogy egyik versengő erő se tudjon minket politikai céljaira használni. Ez a hozzáállás a mérvadó egyházak esetében általánosan bevett gyakorlat, ami tiszteletben tartja a hívek sokszínű pártpreferenciáját – írja Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

A sajtóban ma megjelent cikkekre és állításokra reagálva Heisler András, a Mazsihisz elnöke az alábbi közleményt adja ki:

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a zsidó közösség legjelentősebb ernyőszervezeteként stabil szereplője a magyar közéletnek. A hitélet és közösségszervezés mellett hagyományosan érdekképviseleti feladatokat is ellát. A magyar zsidóságot közvetlenül érintő közpolitikai és társadalmi kérdések kapcsán rendszeresen véleményt formál – különös tekintettel a konkrét antiszemita jelenségekre és emlékezetpolitikai ügyekre. Szövetségünkön belül egyértelmű konszenzus van arról, hogy pártpolitikai kérdésekbe nem kívánunk beavatkozni, vallási felekezetként ilyen ügyekben nincs és nem is lehet illetékességünk. Különösen kampányidőszakokban fontos, hogy egyik versengő erő se tudjon bennünket politikai céljaira használni. Ez a hozzáállás a mérvadó egyházak esetében általánosan bevett gyakorlat, ami tiszteletben tartja a hívek sokszínű pártpreferenciáját, egyúttal lehetőséget ad arra, hogy a politikai paletta minden oldalával korrekt kapcsolatokat ápolhassanak.  

Természetes módon párbeszédre törekszünk a magyar közélet szereplőivel – kormánypártiakkal és ellenzékiekkel egyaránt. Ez mindannyiunk érdeke. Azonban a Jobbikkal – annak vállalhatatlan múltja miatt – deklaráltan nincs kapcsolatunk és ezen a helyzeten nem is tervezünk változtatni. Ezt számtalan alkalommal kinyilvánítottuk. A Magyar Nemzet 2020. szeptember 23-án megjelent cikke nyomán több sajtótermék is átvette hírt, miszerint „Heisler András után több más zsidó vezető is éles kritikával illette a jobbikos Bíró Lászlót, a baloldal közös képviselőjelöltjét annak antiszemita és rasszista megnyilvánulásai miatt”

A kampány lezárultával kijelentjük: megkönnyebbüléssel vettük tudomásul, hogy antiszemita kijelentéseiről elhíresült jelöltjük a választók bölcsességének köszönhetően nem jutott be a Magyar Országgyűlésbe, ahol egyetlen ilyen nézeteket valló képviselőnek sincs helye. 

Magyarországon – európai viszonylatban különösen – biztonságban él a zsidó közösség. Intézményeit nem érik fizikai támadások, közösségünk tagjai biztonságban érezhetik magukat, hitéletüket szabadon gyakorolhatják. Tudjuk, mindeközben Magyarországon is vannak antiszemita jelenségek, azonban fontos, hogy a magyar politikai elit egységesen elítéli ezeket, s a zsidóságot széleskörűen támogatja. Megnyugtató számunkra, hogy a magyar és az izraeli kormány baráti kapcsolatban van egymással. A Mazsihisz továbbra is konstruktív, előremutató kapcsolatot kíván ápolni a magyar kormánnyal. 

Büszkék vagyunk azokra az értékekre, amelyeket közösen hoztunk létre az elmúlt években. 

Fontos számunkra a kormány támogatása és partnersége, amelyet folyamatosan megtapasztalunk: a legutóbbi időkből megemlítem a leégett zuglói zsinagóga újjáépítéséhez adott kormányzati forrást és a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga több milliárdos beruházását, de joggal utalhatok a budapesti Szeretetkórházunknak és a vidéki hitéletünkhöz nyújtott állami támogatásokra is.  

Heisler András
elnök 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek