Felhívás székesfehérvári botlatókövek elhelyezésére

2021. December 06. / 18:29


Felhívás székesfehérvári botlatókövek elhelyezésére

A Székesfehérvári Zsidó Hitközség vezetése arra kéri a városból elszármazott hittestvéreinket és leszármazottaikat, családtagjaikat, hozzátartozóikat, hogy jelezzék: a városból elhurcolt mártírok emlékére hol és kiknek a tiszteleletére lehetne  újabb botlatóköveket elhelyezni Székesfehérváron.


A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) bevonásával és a helyi önkormányzat támogatásával újabb botlatóköveket szeretne elhelyezni a vészkorszak mártírjainak emlékére a Székesfehérvári Zsidó Hitközség az ősi koronázóvárosban. 

Mint Barna Ágnestől,  a  helyi hitközség új elnökétől megtudtuk: eddig csak egy család emlékére helyeztek el botlatókövet a városban, de újabb mementókat is szeretnének lerakni a mártírok tiszteletére. A kezdeményezést támogatja Cser-Palkovics András polgármester is. A Székesfehérvári Zsidó Hitközség arra kéri  a városból elszármazott hittestvéreinket és leszármazottaikat, családtagjaikat, hozzátartozóikat, hogy jelezzék esetleges igényüket a botlatókövek elhelyezésére. 

A jelentkezéseket a hitközség e-mail címére vagy postacímére várják. 
E-mail: fezsih@gmail.com
Postacím:
Székesfehérvári Zsidó Hitközség
8000 Székesfehérvár, Várkörút 19. 

A városban Grosz Bernát és felesége, Grosz Bernátné emlékére látható egy-egy botlatókő.  Grosz Bernát, az egykori Fekete Sas Szálló tulajdonosa a város köztiszteletben álló polgára, a kultúra lelkes támogatója volt, aki 1917-től a helyi képviselő-testület tagjaként évtizedeken át dolgozott a városért. A szállótulajdonost és feleségét Auschwitzban gyilkolták meg. Emlékükre a Fekete Sas Társaság kezdeményezésére a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és Gunter Demnig szobrászművész  2019 szeptemberében helyezett el botlatóköveket  a székesfehérvári Fekete Sas Szálló épülete előtt. Az erről szóló cikkünk IDE KATTINTVA olvasható.

(Címlapkép: Fehérvári rabbik Facebook-csoport)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek