Európai szinten is példaértékűnek ítélték Biztonsági Szolgálatunk munkáját

2020. Augusztus 24. / 16:46


Európai szinten is példaértékűnek ítélték Biztonsági Szolgálatunk munkáját

Nemzetközi szakmai szervezetek szerint a Mazsihisz Biztonsági Szolgálatának tevékenysége olyannyira példaértékű, hogy emiatt választották Budapestet különböző biztonsági konferenciák, helyzetgyakorlatok helyszínévé. A Biztonsági Szolgálat által szervezett és bonyolított előadásokon és gyakorlatokon együttműködő partnerként vett részt a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat. A koronavírus-járvány elleni védekezés során is bebizonyosodott, hogy felkészült, professzionális csapat dolgozik a magyar zsidó közösség érdekében.


A Biztonsági Szolgálat legfontosabb alapelve a folyamatos fejlődés és ellenőrzés, ezért a szolgálat munkatársait és az intézményeinkben dolgozó kollégáinkat rendszeresen oktatják és ellenőrzik  európai, amerikai és izraeli szakemberek. Ennek egyik legsikeresebb példája az amerikai támogatók által létrehozott Pillar Foundation (Pillar Alapítvány) oktatási projektje, amit az európai zsidó közösségek segítésére, biztonsági rendszereik fejlesztésére és szakmai színvonaluk növelésére hoztak létre. A Pillar Foundation – több európai pályázó zsidó közösség közül – a magyarországi zsidó közösséget és annak biztonsági szolgálatát választotta ki rendhagyó, két éves fejlesztési programjának kedvezményezettjének.

védmű2.jpgVattamány Zsolt, Deutsch Tamás és Heisler András a Dohány utcai zsinagóga előtti védmű átadásán 2019-ben

Fontos és állandó partner az Európai Zsidó Kongresszus Biztonsági és Krízis Központja (European Jewish Congress – Security and Crisis Center), amelynek segítségével Budapest vált az európai krízismenedzsment oktatás központjává. A Biztonsági Szolgálat négy éve hozta létre a kritikus biztonsági vészhelyzetekkel és haváriákkal foglalkozó saját munkacsoportját, Krízismenedzsment Csoport néven. A munkacsoport célja, hogy felkészüljön és felkészítse a zsidó közösséget olyan helyzetek kezelésére, amelyek során egy váratlan támadás, vagy katasztrófahelyzetet követően szükségessé válik a közösség működésének lehető leggyorsabb normalizálása. 

védmű1.jpgA védmű egy szakasza

A Krízismenedzsment Csoport tagjai között vannak közösségi vezetők, orvosok, pszichológusok, rabbi, jogász, kommunikációs-, pénzügyi- és biztonsági szakemberek. A gyakorlatok és a közös tanulás nem csak összekovácsolta a csoport tagjait, hanem rávilágított arra, hogy mely területeket kell megerősíteni vagy átalakítani. A krízisgyakorlaton részt vevő magyar állami szervek köszönetüket fejezték ki a Mazsihisznek az együttműködés lehetőségéért, hiszen ritkán kínálkozik lehetőség, hogy a hivatásos erők egyes csoportjai közösen, civilekkel együtt modellezzenek nagyszabású szükséghelyzeteket. A Biztonsági Szolgálat működésében jelentős szerepet töltenek be az önkéntesek, akiknek rendszeres képzését a Mazsihisz saját szakemberei végzik.  

Boni5.JPGA biztonsági szakemberek munkáját bombakereső kutya segíti

Az elmúlt években számos biztonságtechnikai fejlesztést sikerült megvalósítani. Fokozatosan fejlődnek mind a vidéki, mind a fővárosi zsinagógáink biztonságtechnikai rendszerei, műszakilag pedig egyre több régió kapcsolódott a Szövetség Biztonsági Központjába. A központban új távfelügyeleti rendszer működik, amellyel biztosítható minden típusú jelző- és riasztórendszer folyamatos és megbízható felügyelete. Az izraeli Szochnut támogatásával szinte teljes mértékben megújult a Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Benjámin Óvoda és Bölcsőde védelmi rendszere. 

2019 legnagyobb biztonsági beruházása a Dohány utcai zsinagóga és a zsidó múzeum komplexumának kültéri védelme volt. A műemlékvédelem bevonásával,  önkormányzati, fővárosi és jelentős állami támogatással épült meg az utcabútorként szolgáló védmű együttes. A fejlesztés és a gyártás is hazai partnerek bevonásával történt.

(Fotók: Szentgyörgyi Ákos)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek