Egykori óvodaépületben kaphatna helyet a leendő Egri Zsidó Hitközség

2023. Április 26. / 14:30


Egykori óvodaépületben kaphatna helyet a leendő Egri Zsidó Hitközség

Markovics Zsolt, a Mazsihisz alá tartozó Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija is aktívan kiveszi a részét abból a munkából, amely az Egri Zsidó Kulturális Egyesület kezdeményezésére azt célozza, hogy hosszú évtizedek után újra működjék Egerben zsidó hitközség. Az egyesület elnökétől, Radó Istvántól megtudtuk: a napokban dr. Ternyák Csaba egri érsekkel egyeztettek arról, hogy hol kaphatna helyet a leendő  Egri Zsidó Hitközség.

Az Egri Zsidó Kulturális Egyesület (Ezsike) vezetésének kezdeményezésére a napokban az egyesület tárgyalást folytatott az Egri Főegyházmegyével arról, hogy a civil szervezet a hitközséggé alakuláshoz az egri érsekségtől egy arra alkalmas közösségi helyet kérjen szívességi használatra. 

A találkozón részt vett dr. Ternyák Csaba egri érsek, dr. Czapkó Mihály érseki titkár és Ficzek László érseki helynök, míg az egyesületet Radó István, az Ezsike elnöke, dr. Szegő Ágnes, a szervezet alelnöke és Lénárt József, az Ezsike tagja képviselte. A megbeszélésen jelen volt Markovics Zsolt miskolci főrabbi is. 

A tárgyaláson a leendő Egri Zsidó Hitközség székházaként javaslatként felmerült, hogy hónapokon belül megüresedik az egri önkormányzat tulajdonában álló, jelenleg az Egri Főegyházmegye által használt Jó Pásztor Óvoda épülete (címlapképünkön) a Cifrakapu téren, mivel a közelben hamarosan új óvodaépületet adnak át. 

Amíg nem nyílik lehetőség egykori egri zsidó épületek használatba vételére, a Cifrakapu téri létesítmény minden tekintetben megfelelő lehet az Ezsike számára, úgyhogy az egyesület képviselői az érseki felajánlást örömmel és köszönettel elfogadták.

Radó István a találkozón felvetette koncertek, ökumenikus konferenciák és egyéb kulturális programok közös vagy önálló megrendezésére a Püspöki Palotamúzeum dísztermében, amire az egri érsek nyitottságot és fogadókészséget mutatott. Sőt, ilyen célokra dr. Ternyák Csaba a Palotamúzeum díszterme mellett az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem főpületének, a Líceumnak a dísztermét is felajánlotta.

(Fotó: Jó Pásztor Óvoda honlapja)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Meghívó kántorkoncertre
2023. Május 24. / 11:49

Meghívó kántorkoncertre