Deutsch Péter: Donald Trump igaza és a béke esélye

2018. Május 16. / 15:15


Deutsch Péter: Donald Trump igaza és a béke esélye

A vallásunk alapja ugyanaz. Hiszünk az egy I-tenben és a békében. De nem a politikai színjátékban.


A zsidó nép és Izrael rendítetlenül hisz a békében. Amikor egy zsidó ember találkozik egy idegennel, avagy egy jó baráttal úgy köszöntjük, hogy „Sálom áléchem- Solajm Álájchem”. A béke legyen veled. A salom nyugalmat, jólétet, egészséget, harmóniát, és biztonságot jelent.

Maradjunk a biztonságnál: Az iráni atom-megállapodást felmondta Donald Trump, ahogyan erre számítani lehetett. A közelmúltban a francia elnök és a német kancellár is próbálta meggyőzni az amerikai elnököt, hogy ne mondja fel a megállapodást. Abban hittek a világ vezetői, hogy az egyezmény képes lesz meghozni a biztonságot egy időre a világban. Véleményem szerint ez egy zsákutca volt, ezt próbálom később kifejteni. De nézzük meg, hogy miről szólt ez a megállapodás?

2015 júliusában Bécsben aláírták a több mint 80 oldalas dokumentumot, amely az iráni nukleáris megállapodás néven vált ismertté Az aláírók: Irán, másfelől az USA, Oroszország, Kína, Nagy –Britannia, Franciaország és Németország voltak. A megállapodás célja annak szavatolása volt, hogy Irán nem használja katonai célokra a nukleáris programját, továbbá visszafogja az atomprogramját, ezért cserébe a nagyhatalmak feloldják a Teherán elleni szankciókat.

Trump jogosan kifogásolt az egyezségben több kitételt, amelyet elődje Barack Obama hagyott jóvá. 1, Az alku nem vonatkozott az iráni ballisztikusrakéta- programra, 2, A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) nem ellenőrizhette a katonai létesítményeket minden esetben, illetve a megállapodás túl rövid időre szólt.

A megállapodások idején készített felmérések, akkor azt mutatták, hogy az Egyesült Államokban a társadalom többsége támogatja a megegyezést Iránnal. Azonban a republikánusok emlékeztették az iráni kormányt, amennyiben Obama megy, az semmissé teheti a megegyezést. És Obama ment, Trump jött.

Eközben Netanjahu kormányának folyamatosan „megcáfolhatatlan” bizonyítékai voltak arra, hogy Irán nem tartja be a 2015-ben kötött atomalkut és továbbra is folytatja a nukleáris fegyverek fejlesztését. Az izraeli miniszterelnök több alkalommal bírálta és történelmi hibának nevezte az Iránnal kötött megállapodást.

Az Egyesült Államok elnöke röviden, de határozott benyomást keltve jelentette be Washingtonban, amire számítani lehetett. Végérvényesen vége a megállapodásnak.
Az iráni elnök fenyegetőzése nem is maradt el az:,,Amerika hamarosan megtapasztalja azt a történelmi fájdalmat, amelyet a szerződés felmondása okoz majd nekik”.
Egész biztosan nem nézett utána valaminek Hassan Rouhanni iráni elnök. Trump nem egy félénk ember, hanem az ellenkezője. Trumpot meggyőzni és megfélemlíteni nem lehet, hiszen erről szól az ő politikája. Az ő diplomáciája a határozottság és az erőfitogtatás.
Iránnak és az európai partnereknek most – minden bizonnyal - a szerződés újratárgyalása az érdekük. Irán gazdasági helyzetének javulásához ez elengedhetetlen.

Van egy álmom. Szeretném egyszer beutazni és végigjárni a Közel –Kelet országait. Nagy vágyam, hogy megnézhessem az egykori zsidó szent helyeket Bagdadban, Jemenben, Iránban. Olyan nagyszerű élmény lenne, ha zsidó emberként ezt megtehetném. Sétálhatnék kipában az utcán és láthatnám, hogy hol játszódott Eszter könyvének a története. Végigjárnám Ábrahám útját, vennék egy finom pitát, amit előttem sütnek meg Iránban a piacon és ennék az ő humuszukból. Múltkutatásra vinném el a tanítványaimat Iránba és a szefárdi kultúrát tanulmányoznám és keresnénk valami judaikát, amit talán még megőriztek egyes családok a jövő generációinak. Hiszek abban, hogy sok jóérzésű ember él Iránban és a környező országokban.

De a mai kor nem teszi lehetővé, hogy odamenjek és így tegyek. Többek között azért, mert olyan vezetők irányítják ezeket az országokat, akik nem a békére törekszenek. Pedig egy ősapától származunk. A zsidó népnek Ábrahám, az arab testvéreinknek Ibrahim. Mi hiszünk a Tórában, az iszlám pedig hisz a Koránban.

Az iráni atom-megállapodás semmi többről nem szól, mint hogy a nagyhatalmak vezetői illusztrálni próbálják „szorgos” politikai munkájukat és elmondani a választóiknak, hogy ők bizony mindent megpróbálnak. Irán sosem fogja engedni, hogy bármikor, bármilyen(!) körülmények között az IAEA emberi ellenőrizhessék őket. És ebben Trumpnak igaza van. Valamit titkolnak. Az iráni vezetésben nem lehet megbízni – egyelőre(!). Amíg amerikai zászlókat égetnek a parlamentjükben és azt skandálják az országházukban, hogy „halált Amerikára” , addig nincs miről beszélni. Ez zsákutca marad így.

Ábrahám ősapánkhoz visszatérve.

Így szól a pirké ávot: Aki az alábbi három tulajdonsággal rendelkezik, az Ábrahám ősapánk tanítványának mondhatja magát. Akinek viszont három más, ezekkel ellenkező tulajdonsága van, az a gonosz Bileám tanítványa. 1. A jóindulat, 2. az alázatos szellem és 3. a szerény lélek: ezek teszik az embert Ábrahám tanítványává. Míg 1. a rosszhiszeműség (rosszindulat), 2. a fennhéjázó szellem és 3. a kevély lélek: ezek Bileám tanítványainak ismertetőjelei. Mi a különbség a két iskola között? Ábrahám tanítványai élvezik a világot, és öröklik a túlvilágot, ahogy írva van: „hogy örökséget adjak az engem szeretőknek és megtöltsem kincstárukat”.

Hiszek abban, hogy az izraeli társadalom és az iráni emberek szeretnének békességben élni és Ábrahám tanítványának vallhatják magukat, akik élvezik a világot és majd öröklik a túlvilágot. De ehhez, olyan vezetők kellenek (mindkét fél részéről), akik szintén így gondolkodnak. Egyszer azt mondta dr. Csicsmann László, egykori tanárom a főiskolán: „Nekünk a Közel- Kelet szakértőknek, addig van munkánk, amíg a Közel- Keleten nincsen béke… Sokáig fog dolgozni.

A szerző a Bethlen téri zsinagóga rabbija

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek