Béke és megnyugvás a zenében

2018. Augusztus 08. / 11:25


Béke és megnyugvás a zenében

A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében Bauer Andrea és művésztársai adnak koncertet The man I love címmel a Goldmark teremben szeptember 2-án, délután 6 órától. Műsoron Bernstein Kaddish című műve, Gershwin Porgy és Bess című operájából a Summertime elringató, békét hozó, ősi női erőt sugárzó dallama; Golijovtól pedig az Ainadamar, amely a különleges ritmusú hangzás keleties vonulatát szólaltatja meg.


ZSKF_940_788_bauerandrea2.jpg

A zene az emberben megteremtheti a békét és a megnyugvást, hiszen mint ahogyan egy régi zen bölcsesség mondja: a hallás a világot vezeti belénk, énekléskor pedig mi olvadunk bele a világba. Ezt mindenki megtapasztalhatja Bauer Andrea és művésztársai koncertjén, amelyen, a keleti hagyományokon alapuló hangzásvilágon keresztül jutunk el a kötött hangzású opera és a kötetlen jazz egyszerre színes és szabad improvizációs világába. Bernstein Kaddish című művéből megszólal a női hang lelke; Gershwin Porgy és Bess című operájából a „Summertime” csodálatos, elringató, békét hozó, ugyanakkor ősi női erőt sugárzó dallama; Golijovtól pedig az Ainadamar, amely a különleges ritmusú hangzás keleties vonulatát szólaltatja meg. Ezek az alkotások a békét és megnyugvást hivatottak szimbolizálni.

Leonard Bernstein Kaddish című szimfóniájának az alcíme a kaddis, egy zsidó imádság, amelyet általában halotti imaként ismernek. A szó héber-arámi nyelven azt jelenti: szent. Valójában többféle funkcióban, többféle alkalommal is mondják, és a szövege nem a halálról, hanem Isten dicsőítéséről szól. A halál szó egyszer sem fordul elő benne, viszont az élet háromszor is. Bernstein szimfóniájának második tétele a „Lélek hangja”, librettója pedig az életnek és a békének szentelt óda. A lélek hangját egy női hang jeleníti meg, aki a békét és a megnyugvást énekeli el éteri tisztaságú hangon, miközben az élet áldását beszéli el, és mint az élethez való jogunkat és reményünket énekeli. A kaddist eredetileg férfihang szólaltatja meg, azonban Bernstein női hangon ábrázolja – úgyhogy ebben a produkcióban is a női lelket ábrázolják a művészet segítségével, az elmúlás és születés tükrében.

A keleti hagyományokon alapuló hangzásvilágon keresztül jutunk el az elmúlás, az örök élet és a szeretet, a szerelem gyümölcsén keresztül a születésig. A születésig, amelyben az ember tiszta és bűntelen.

Az esemény Facebook oldala ide kattintva
Szeretne jegyet vásárolni erre az eseményre?

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek