Az ortodox „rabbinő” segít: megszabadítanák az államtól a szerelmet Izraelben

2018. Március 13. / 16:51


Az ortodox „rabbinő” segít: megszabadítanák az államtól a szerelmet Izraelben

A legvallásosabb zsidók némelyike is úgy látja, hogy végre meg kell engedni, hogy mindenki úgy házasodjon Izraelben, ahogy szeretne.


Óriási meglepetésre egy jobboldali, vallásos cionista szervezet is csatlakozott azokhoz, akik szerint lehetővé kell tenni a polgári házasságkötést Izraelben, mert „egy normális állam nem engedheti meg magának, hogy polgárainak 10-20%-a ne tudjon megházasodni” – mondja a kezdeményezés mögött álló vallásos cionista szervezet egyik vezetője, David Stav rabbi.

Izraelben körülbelül 83 ezer olyan pár él, akik közös háztartást visznek, intim kapcsolatban állnak egymással és gyakran közösen nevelik a gyerekeiket is, de házasságot az állam törvényei szerint nem köthetnek egymással.

Eddig általában nem a szigorúan ortodox zsidók követelték, hogy változzon a helyzet, most azonban nekik is elegük lett, PR-kampányt indítottak azért, hogy mozgósítsák a vallásos cionista tömegeket az ügy mellett. Az egyik okuk az, hogy a jogilag is elismert tényleges együttélés és a „privát”, nem az állami szervként funkcionáló Rabbinátus égisze alatt kötött esküvők miatt nem lehet tudni, kik házasok jogi értelemben Izraelben és kik nem, kiknek kell elválniuk ahhoz, hogy újraházasodhassanak és a gyerekeiket ne tekintsék házasságon kívül születetteknek. Rengeteg vallásos ember életét is nehezíti a jelenlegi szabályozás, bizonytalan például, kihez mehetnek hozzá, kit vehetnek el. Továbbá demokratikus meggyőződésük is, hogy nem írhatja elő az állam senkinek, hogyan kössön házasságot és szerintük a vallásos közönségnek is ki kell állni az állampolgári jogok megsértése ellen.

Jelenleg nem csak azok nem tudnak házasodni, akik egyszerűen nem szeretnének zsinagógai esküvőt, hanem a házasságon kívül született gyerekek vagy egy kohanita családból származó férfi, aki nem vehet elvált nőt el.

A nem vallásos párok köthetnek élettársi szerződést jelenleg is, ezt szeretnék kiterjeszteni a többiekre is, ez ugyanolyan jogokat adni a szerelmeseknek, mint a zsidó vallási esküvő, így legalább a vallási establishmentnek is meg kell küzdenie azért, hogy őket válasszák, a vallási intézmények vonzóbbá válnak majd, legalábbis a mozgalom egyik agya, Nechama Branash „rabbanit” szerint. A rabbanit elsősorban rabbifeleséget jelent, de olyan rabbifeleséget, aki maga is nagy tudású, komoly vallási tekintély, amilyen például egy misnai rabbi, rabbi Meir felesége, Bruria volt a hagyományban. A rabbanit intézménye elfogadott – bár félhivatalos titulus csak – ortodox közösségekben.

A mozgalom úgy látja, hogy „a valóság mindennél erősebb” és már van Izraelben polgári házasság „a radar alatt” és ez még rosszabb, mint hogyha törvényesítenék. Az szerintük mindenkinek jó lenne.

Az ynetnews.com írása alapján


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek