Áttörést értünk el a magyar zsidóság védelmében is

2017. Szeptember 24. / 22:30


Áttörést értünk el a magyar zsidóság védelmében is

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) az egész zsidó világban jeleníti meg a magyar közösség hangját, érdekeit. Az elmúlt hetekben egy fontos folyamatban sikerült hozzájárulnunk egy valódi nemzetközi áttöréshez.


A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress) legutóbbi ülésén, néhány napja, határozatot fogadott el, amelyben állást foglal a sokszínű zsidóság védelmében, az izraeli ultraortodoxia kezdeményezései ellenében. A betérési törvény tervezett szigorítása már az ortodox betérők és rabbijaik egy részét is hátrányosan különböztetné meg, a Siratófal fölötti kontrollt pedig továbbra is kizárólag az ultraortodoxia gyakorolhatja.

A zsidó vallás híveinek többsége egyfajta különös vallási diszkrimináció áldozata Izraelben, minden zsidó közös otthonában. Ez ellen fel kellett lépnie mindazoknak, akiknek Izraelben, vagy Izraelen kívül fontos a zsidó nép egysége, fontos a többi zsidóért viselt felelősség és a cionizmus célkitűzései. A MAZSIHISZ tagjainak saját hagyományaik éppen annyira érvényesek és tradicionálisak, mint az ultraortodoxia tagjainak saját hagyományai. Volt okunk szót emelni a nem ultraortodox zsidó vallási közösségek kiszorításának kísérletei ellen és ebben a kérdésben szövetségest keresni más országok konzervatív vagy reformközösségeit képviselő küldöttek között, mind az Európai Zsidó Kongresszusban, mind a Zsidó Világkongresszusban.

A MAZSIHISZ Európában a kérdés napirendre vételének egyik kezdeményezője volt, a Zsidó Világkongresszus határozata pedig kiáll minden zsidó vallásgyakorlat legitimitása mellett a világban és a Szentföldön egyaránt - ugyanakkor a legkisebb mértékben sem tagadja meg a szolidaritást a zsidó állammal. A szöveg a világ zsidóságának közös szava, de a Magyarországot képviselő MAZSIHISZ hangja is hallatszik benne. Meg kell köszönnünk azoknak az ortodox közösségeknek és személyeknek, akik szintén ellenezték más zsidók megkülönböztetését.

A magyar neológ betérők, akik éppen olyan jó zsidók, mint ortodox, konzervatív vagy reformzsidó társaik, ma még vallási értelemben intézményes megkülönböztetésben részesülnek épp abban az országban, amely annyira közel áll hozzájuk, ahol sokan közülük le fogják élni életüket.

A Zsidó Világkongresszus határozata a zsidóság egységét kívánja szolgálni. Mert mindnyájan felelősek vagyunk egymásért, felelősek a másikért. Egy nép, egy szív.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Sírokat rongáltak meg egy romániai zsidó temetőben
Megemlékezések
Ma van a modern Izrael 73. születésnapja

Kommentek