Átadták a Mazsihisz Szeretetkórház felújított épületszárnyát

2022. Szeptember 15. / 10:56


Átadták a Mazsihisz Szeretetkórház felújított épületszárnyát

Ünnepélyes keretek között átadták tegnap a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) fenntartásában működő Szeretetkórház Reichmann-szárnyát, amelynek felújítása az intézmény rekonstrukciójának III. ütemeként valósult meg. Ebben az épületrészben kap helyet az I. Belgyógyászati Osztály. 

A Reichmann-szárny megépítését 32 éve a kanadai Reichmann család és több amerikai támogató nagylelkű felajánlása tette lehetővé, napjainkra azonban az épületrész teljes körű, a XXI. század elvárásai szerint való felújítása elkerülhetetlenül szükségessé vált. 

k2.jpg

A beruházás összesen 1055 négyzetméteren és 5 szinten valósult meg, ennek következtében az eddigi kapacitás három ápolási szinten 39 ággyal, egy 200 négyzetméteres, új intézeti gyógyszertárral, valamint egyéb kiszolgáló egységekkel bővült. Az új részlegen 1-2 ágyas kórtermeket alakítottak ki, minden szobában akadálymentes fürdőszoba, televízió és légkondícionáló berendezés található. Az új központi laboratórium önálló épületben kapott helyet 205 négyzetméteren. Az épületben 44 mezüzét helyeztek el.

k3.jpg

Az átadáson Heisler András, a Mazsihisz elnöke azt mondta: egy 21. századi épületben vagyunk, benne modern, kétágyas, fürdőszobás kórtermekkel, ambulanciával, korszerű diagnosztikai eszközökkel rendelkező kórház, a kornak megfelelő színvonalú műszerezettséggel és az egyházi kórházakra jellemző ápolási kultúrával. Az új főépületről szólva az elnök kiemelte: az egy évvel ezelőtt átadott főépület építészetileg rendkívül attraktív megoldású tornyai nemcsak funkcionálisak, de szimbolizálják az intézmény modernitását is.

Heisler András hozzátette: „32 éve jelen voltam az átadó ünnepségen és 35 éves fiatalemberként egészem más üzenetet hordozott számomra a fejlesztés, valami tőlem távol lévő intézményt láttam benne. Úgy látszik, meg kell érni ahhoz, hogy érzékelni tudjuk a fejlődés valódi értékeit. Hát itt elég sokan megértünk rá. Aki a hetvenedik évéhez közeledik, már egészen másképp viszonyul a korszerű, a betegek iránti empátiával dolgozó, ápoló és gyógyító intézményhez”.

heis.jpgHeisler András, a Mazsihisz elnöke

Az elnök kitért a magyar állam támogatására is, mint mondta: a kormány 2017-ben hozott döntést arról, hogy jelentős forrásokat biztosít az egyházi kórházak rekonstrukciójára. Az egyházi kórházak fenntartói és vezetői közösen alakították ki azt az ellátási struktúrát, amely lefedi szinte a lakosság teljes spektrumának ellátási igényét.

– 2017 nyarán Magyarország miniszterelnökével személyesen találkoztam és röviden felvázoltam kórházi vezetésünk elképzeléseit. Fél év múlva kormányhatározat rögzítette a fejlesztés támogatását – hangsúlyozta a Mazsihisz elnöke.

Azóta – folytatta Heisler András – „intézményünk a több ütemben érkező források felhasználásával rendre és pontosan elszámolt. A projekt befejezéséhez még 2,5 milliárd forintra számítunk, gondolom joggal, hiszen a magyar kormány a láthatóan nehéz gazdasági környezet ellenére is racionálisan gondolkodva az elkezdett beruházásokat be kívánja fejezni”. Heisler András arra kérte a jelen lévő Takács Pétert, a a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárát, hogy jelezze a kormány illetékesei felé ezt az igényt, és a Mazsihisz ígéri, hogy minden fillért a betegellátásra és az ápolás érdekében használnak fel. A Mazsihisz elnöke a beszédét ezzel zárta: „nem vagyok egészségügyi szakember, de úgy gondolom, ha az újra támadó covid meglátja kórházunk fantasztikusan ívelő fejlődését, hanyatt homlok fog menekülni innen. Ha mégsem, akkor meg itt van Asaff és orvos kollegái, ápolóink, a nővéreink és ők mind, közös erőfeszítéssel majd ellátják a covid baját".  

tak.jpgDr. Takács Péter államtitkár

Dr. Takács Péter államtitkár a köszöntő beszédében így fogalmazott: a Szeretetkórház felújítását látva van mit ünnepelni, s ünneplésre ad okot az az együttműködés is, ami a magyar kormány és a történelmi egyházak között kialakult az elmúlt években, s ami ilyen csodálatos fejlesztésekhez vezet, mint ami a Szeretetkórházban megvalósult. Hozzátette: ennek gyümölcsét nemcsak az adott vallási közösség tagjai élvezhetik, hiszen az intézmény kiveszi a részét a területi egészségügyi ellátásból is. 

Takács Péter egyúttal köszönetet mondott dr. Shemesh Assafnak, a Szeretetkórház főigazgatójának és a kórház dolgozóinak a koronavírus-járvány alatt végzett munkájukért és az oltási programban való részvételért, hiszen a kórház az egész észak-pesti régió ellátásában nagyon nagy szerepet játszott.

Beszédet mondott dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos is, aki csatlakozott az államtitkárhoz abban, hogy megköszönte a Szeretetkórháznak a pandémia alatt nyújtott nagyszerű teljesítményét. Mint fogalmazott: az elmúlt két évben a Mazsihisz Szeretetkórházának dolgozói mindent megtettek a betegeik lehető legszakszerűbb ellátásáért. 

cec.jpgDr. Müller Cecília országos tisztifőorvos

Az országos tisztifőorvos meglepetésre a Talmudból idézte azt a híres jelenetet, amelyben egy római katona arra kéri a neves Hillélt, hogy foglalja össze a Tórát annyi idő alatt, míg ő féllábon áll. 

A bölcs mester ezt az összefoglalót adta: ne tégy felebarátodnak olyat, ami számodra gyűlöletes, ez a Tóra, a többi csak kommentár. Dr. Müller Cecília úgy fogalmazott: ő maga azzal folytatná Hillél szavait, hogy tegyél meg felebarátodért mindent, amit te is meg szeretnél kapni, amikor szükséget szenvedsz

Az országos tisztifőorvos kiemelte: a most befejeződött fejlesztés a pandémia minden nehézsége ellenére folyamatosan zajlott, s köszönet illeti a tervezőket, a kivitelezőket, az itt dolgozóknak, s nem utolsós sorban a betegeknek a türelmükért, hogy az építkezéssel járó kényelmetlenségeket elviselték egy korszerűbb épületszárny érdekében.

Moran Birman, Izrael budapesti nagykövetségének nagykövet-helyettese köszöntőjében azt mondta: szívmelengető látni, hogy a magyar zsidó közösség és Magyarország kormánya milyen fejlesztést hajtott végre ebben a kórházban a zsidó és nem zsidó betegek érdekében. „Azáltal, hogy ez Közép-Európa egyetlen zsidó kórháza, az intézmény fontos szerepet játszik a magyar zsidó közösség számára” – fogalmazott Moran Birman. 

mb.jpgMoram Birman nagykövet-helyettes

A nagykövet-helyettes elmondta: az állami támogatás világosan mutatja a magyar kormány elkötelezettségét a fejlesztés iránt, amiért a magyar kormányt Izrael állam nevében is köszönet illeti meg. 

A diplomata végül kiemelte a holokauszt-túlélők gondozásának és ápolásának mindenek feletti fontosságát, s megköszönte a kórháznak az ezen a téren végzett munkáját, hiszen – mint mondta – azok az emberek, akik elszenvedői voltak az emberiség legnagyobb bűncselekményének, megérdemlik, hogy a leggondosabb ápolásban részesüljenek, amíg csak lehetséges.

ass.jpgDr. Shemes Assaf főigazgató

Végül dr. Shemesh Assaf, a Szeretetkórház főigazgatója mondott beszédet, aki elöljáróban megköszönte a meghívottaknak, hogy jelenlétükkel hozzájárulnak a mostani ünnepléshez. A kórház működéséről szólva azt mondta: egy kórház éppen úgy működik, mint egy emberi test, összetett és komplex folyamatok zajlanak benne, s ezt a hasonlatot alapul véve most voltaképpen egy „plasztikai beavatkozás” történt. 

„Ki tudom jelenteni, hogy a kórház állapota stabil és egészséges, ami annak köszönhető, hogy a munkatársaim jó és rossz időkben is helytálltak, s ezért hálával tartozunk nekik” – jegyezte meg a főigazgató. 

Hozzátette: ugyancsak hálával tartoznak a Mazsihisz-BZSH-nak, a kormánynak, s minden adományozónak a fejlesztések megvalósításáért annak érdekében, hogy a kórház elvégezhesse a fő célját, azaz a gyógyítást.

(Az ünnepélyes átadáson közreműködtek a BZSH Külkereskedelmi Technikum tanulói.)

A magyar állam 4,8 milliárd forintot biztosított a Szeretetkórházban megvalósítandó beruházásokra, amelyek az egyházi kórházak felújítási programjának szerves részét képezik annak érdekében, hogy az egyházi fenntartású intézmények jelentősebb részt vállaljanak az egészségügyi ellátásban. A program befejezésekor egy új, 240 ágyas geriátriai oktató-szakkórház létesül országos ellátási kötelezettséggel.

(Címlapkép: Takács Péter, Müller Cecília,  Shemes Assaf és Heisler András az ünnepélyes szalagátvágáson. Szentgyörgyi Ákos/BZSH)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek