Amerikai zsidó fiatalok kelet-közép-európai tanulmányúton

2023. Március 16. / 16:55


Amerikai zsidó fiatalok kelet-közép-európai tanulmányúton

Egy vezetőképzés keretében 180 amerikai zsidó fiatal tartózkodik Budapesten, akik előtt ma Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke tartott előadást részint a Szövetség történetéről és munkájáról, másrészt pedig a magyar zsidó közösség helyzetéről. A küldöttség a minél szélesebb körű tájékozódás céljával látogatást tesz a hazai zsidó élet főbb intézményeiben.

– A nagy létszámú észak-amerikai delegáció ezekben a hetekben Közép-Kelet-Európa zsidó közösségeivel ismerkedik, ennek keretében egyik legfőbb célállomásuk Budapest volt, hiszen Magyarországon él a régió legnagyobb lélekszámú zsidó közössége – mondta érdeklődésünkre Heisler András, a Mazsihisz elnöke, aki ma Guba Péter külügyi referenssel együtt adott tájékoztatást a vezetőképzésben részt vevő, 35 év alatti fiatal szakembereknek. 

A Mazsihisz elnöke hozzátette: a küldöttségnek csak kevés tagja járt eddig Közép-Kelet-Európában, s azon belül Magyarországon, ezért a számukra szinte teljesen ismeretlen régióról, s azon belül a magyar zsidó közösségről igyekezett az alapoktól kezdve tájékoztatást adni. 

Heisler András beszélt a Mazsihisz működéséről, zsinagógáiról, oktatási, egészségügyi, kulturális, szociális intézményeiről, kitérve arra, hogy a Szövetség egyik legfontosabb küldetése a neológ zsidóság vallási hagyományainak megőrzése és továbbadása, valamint a magyar zsidó közösség érdekvédelmi feladatainak ellátása. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek