Abszurdisztáni útlevéllel a könyvespolcunkra

2018. December 03. / 11:51


Abszurdisztáni útlevéllel a könyvespolcunkra

Magyar vagyok, európai vagyok, zsidó vagyok, vannak gyermekeim, szóval sok mindent van okom félteni. Féltem ezt az országot, Európát, mindannyiunkat – mondta Gábor György professzor, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) tanára a Nem félsz book című új könyve bemutatóján a budapesti Kossuth Klubban.


Gábor György egyetemi tanár, az OR-ZSE oktatója körülbelül 2015 óta publikál a Facebook közösségi portálon hosszabb-rövidebb bejegyzéseket, amelyekkel az elmúlt években sok-sok követőre tett szert. A nagy sikert aratott posztok különlegessége abban rejlik, hogy Gábor György a különböző aktuálpolitikai történéseket minden alkalommal átfogó vallás- vagy kultúrtörténeti keretben helyezi el: így napjaink amúgy kisszerű, olykor bosszantó, de legtöbbször fölháborító napi politikai eseményei a szerző keze nyomán abszurd történeti mélységet nyernek, s így mutatkoznak meg a maguk pőre valóságában igazán.

Az Ab Ovo Könyvkiadó ezekből a Facebook-poszokból állított össze egy válogatáskötetet Vörös Kata szerkesztésében Nem félsz book címmel, amelyet kedden este a Kossuth Klubban mutatott be a szerző és a szerkesztő mellett Vásárhelyi Mária, Kálmán C. György és Lakner Zoltán. Közreműködött Sztarenki Pál színművész, aki az est kezdetén fölolvasta Spiró György író méltató levelét, majd a válogatáskötetből adott elő. A bemutatón a kiadó munkatársaitól Gábor György kapott egy meglepetést: kiállítottak számára egy abszurdisztáni útlevelet, amelynek fedőlapján szimbolikus módon egy banán látható.

Vörös Kata kérdésére, miszerint miért kezdett publikálni a Facebookon, Gábor György azt válaszolta: eleinte nem érdekelte ez a közösségi oldal, az apropót a Charlie Hebdo című párizsi lap szerkesztősége ellen elkövetett brutális merénylet szolgáltatta 2015-ben. Mivel szerinte a magyar sajtóban megszólaló szerzők, szakértők mondandójának köze nem volt a valósághoz, ezért ő maga úgy érezte: kénytelen a Facebookon megosztania a valóságot a francia sajtó cikkei alapján. Ezzel kezdődött, azonban mára – mint Gábor György fogalmazott – a lényeg nem ez, hanem az, hogy ez a közösségi portál szinte „szamizdatként” működik, hiszen az ellenzéki értelmiségieknek kritikus szövegeket lassan nincs is hová írniuk, csak a Facebookra. A professzor a bemutatón többek között köszönetet mondott a mesterének, a rendezvényen megjelent Vajda Mihály filozófusnak azért, hogy megtanulhatta tőle és alapvető fontosságú műveiből a kritikai hozzáállás és szellemiség jelentőségét.

A könyvet méltató Vásárhelyi Mária úgy fogalmazott: voltak ugyan kétségei, hogy van-e értelme kötetbe rendezni Facebook-posztokat, de az eredményt látva jó ötletnek tartja a kiadást, hiszen a szerző soraiból műveltség, mély tudás és sok-sok energia árad. Kálmán C. György azt mondta: eleinte hasonló kételyek fogalmazódtak meg benne is a kiadást illetően, a könyv azonban igazolja a saját maga létét, azaz „a pillanat műfajának” egy maradandó médiumban való elhelyezését. Lakner Zoltán azt fejtette ki, hogy Gábor György posztjai számára tudománytörténeti és filozófiatörténeti esszék napi politikai történésekbe ágyazva, s így „tudásforrássá” állnak össze. Hozzátette: erkölcsi értelemben egyáltalán nem mindegy, hogy az utókor milyen ítéletet fogalmaz majd meg azokról, akik végigélték és kommentálták korunkat, s szerencsére ennek az időszaknak megvannak a maga jeles krónikásai, közéjük tartozik Gábor György is. Ehhez kapcsolódva Sztarenki Pál színművész azt mondta: számára Radnóti Miklós naplóját idézi a Nem félsz book, abban olvashatni a költő által átélt időszakról hasonló érzékenységű és mélységű sorokat.

K. Zs.

Gábor György egyetemi tanár, doktoriskolai törzstag, az OR-ZSE Művelődéstörténet tanszékének oktatója. 2005-ben szerzett PhD fokozatot, 2008-ban habilitált. Kutatási területe: zsidó-keresztény teológiai kontroverziák, az antijudaizmus története, történetfilozófia, politikai teológia, zsidó filozófia, korai kereszténység, politikai filozófia, történelemelmélet.

A kiváló filozófus, Gábor György e kötetbe rendezett humorral, iróniával teli írásai Facebook-bejegyzésekként, tökéletesen szabadon, az utóbbi évek legmeghatározóbb történéseire való villámgyors reakciókként születtek. A Facebook a mának íródik, az események szavakba rögzített lenyomatai gyorsan legördülnek a hírfolyamban, és ki tudja mikor, mely okból enyésznek el mindörökre. A könyv viszont szívós, évszázadokkal dacoló, kézbe vehető, ide-oda lapozgatható, több mint szép tárgy, ami – állítják – soha nem ég el. Ezért gyűjtöttük egybe, és tesszük hozzáférhetővé Gábor György Facebook-bejegyzéseiből készült válogatást. Tekintsük egy kicsit ezt a „határátlépő” könyvet a közösségi oldal, mint információs csatorna apró főhajtásának a – reméljük – halhatatlan Gutenberg-galaxis előtt, amely nélkül a Nem félsz bookban fellelhető roppant tudásanyag sohasem halmozódhatott volna fel. (Forrás: a Libri Kiadó honlapja.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Megújult a weboldalunk
2019. Január 10. / 18:39

Megújult a weboldalunk

Közélet
Kemény dolog, de megéri
2019. Január 16. / 15:36

Kemény dolog, de megéri

Kommentek