A Veritas Intézethez kerültek a zsidó kárpótlási ügyek aktái

2015. Október 20. / 15:02


A Veritas Intézethez kerültek a zsidó kárpótlási ügyek aktái

Sok aggódó jelzést kapott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a Veritas új szerepkörét illetően, és nem csak zsidó honfitársaink részéről – mondta el az atv.hu-nak Heisler András. A legtámogatottabb zsidó érdekképviselet elnöke ide sorolja a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) tiltakozó nyilatkozatát is.A Mazsihisz elnöke elmondta, hogy jelenleg szakértők bevonásával vizsgálják az új jogi helyzetet, annyit azonban előzetesen elárult: nem tartják szerencsésnek, hogy zsidó kárpótlási iratok olyan szellemiségű intézet kezelésébe kerüljenek, mint a Veritas. „Ezeknek az iratoknak ott kellene lenniük, ahová valók, a Magyar Nemzeti Levéltárban” – tette hozzá Heisler András.

Állami szaklevéltárrá minősítette a parlament kormánypárti többsége a Veritas Történetkutató Intézetet, amely így a rendszerváltás óta felhalmozódott és a kárpótlási ügyekben keletkezett iratokat is átveszi az Igazságügyi Hivataltól.

A zsidó szervezetek a Szakály Sándor-féle intézmény szellemisége miatt nem látják garantáltnak érintett tagjaik szenzitív adatainak fokozottan védett kezelését, a közgyűjteményi dolgozók érdekképviselete pedig szakmailag tartja indokolatlannak a módosítást.

Irattárazási és szaklevéltári feladatköröket kap a Veritas Történetkutató Intézet annak érdekében, hogy a jövőben kezelni tudja a kárpótlás iratanyagát – ismertette a levéltári törvény módosításának miértjét Rétvári Bence a szeptember végi parlamenti vitanapon. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára hozzátette: a szóban forgó dokumentumoknak keletkezésük után tizenöt éven belül kellett volna szaklevéltárba kerülniük, ami azért nem volt lehetséges, mert számos irat máig sem lezárt, a mai napig érkeznek kárpótlással kapcsolatos igények. (ATV, MAZSIHISZ)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek