A társadalmi béke helyreállítását sürgette Iohannis a holokauszt romániai emléknapján

2018. Október 10. / 11:44


A társadalmi béke helyreállítását sürgette Iohannis a holokauszt romániai emléknapján

A tolerancia fontosságát hangsúlyozta, és a társadalmi béke helyreállítását, a gyűlöletbeszéd beszüntetését sürgette Klaus Iohannis román államfő kedden, a holokauszt romániai emléknapján.A román elnök holokauszttúlélőket tüntetett ki az elnöki hivatalban tartott megemlékezésen, amelyen a román állam nevében tisztelgett a – Romániában 1941-ben kezdődött – zsidóellenes pogromok és a holokauszt valamennyi áldozatának emléke, a túlélők szenvedései előtt.

Iohannis beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a zsidók millióinak megölését eredményező antiszemitizmus is jogfosztással, gyűlöletbeszéddel, bűnbakkereséssel kezdődött.

„A diktatúrák sötét korszakát idézi az, ha egy kisebbséget azon az alapon diszkriminálnak, hogy a többségtől eltérő vallású, hitű, értéktrendű vagy származású. Amikor a társadalmi béke veszélybe kerül, és sajnos erre számos példát láttunk az utóbbi hetekben Romániában a (férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányos megerősítéséről kiírt) népszavazás előkészítése során, a társadalom valamennyi mérvadó szereplőjének párbeszédkészségére és érett hozzáállására van szükség” – mutatott rá Iohannis.

A román elnök a társadalmi béke helyreállításának első lépésének nevezte a gyűlöletbeszéd beszüntetését, és úgy vélekedett: csak toleranciával lehet áthidalni azokat az árkokat, amelyek a megosztottság elmélyülésével fenyegetnek.

„Hagyjuk meg a múltnak a felháborodás, a sötét gondolatok és a gyűlölet összes hordalékát, és állítsuk energiáinkat a jövőnk szolgálatába! Építsünk minden románnak olyan országot, ahol megértésben élhetünk egymással, képzelt veszélyek gerjesztette félelmek nélkül!” - jelentette ki Iohannis.

Úgy vélekedett: számos európai demokrácia szembesül a szélsőséges, populista, idegengyűlölő, antiszemita eszmék előretörésével, ezért Románia januárban kezdődő uniós elnöksége egyik legfőbb feladatának fogja tekinteni az európai értékek védelmét és megerősítését.

A holokauszt romániai emléknapjáról a román külügyminisztérium közleményben emlékezett meg, Viorica Dancila kormányfő pedig megkoszorúzta a bukaresti holokausztemlékművet.

A román állam a NATO-csatlakozás küszöbén, a 2000-es évek elején ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány több mint negyedmillió román állampolgárságú zsidót öletett meg az 1941-44-es időszakban. Romániában ekkor alakult meg a holokausztkutató intézet is, október kilencedikét, a bukovinai deportálások kezdetének napját pedig 2004-ben a holokauszt romániai emléknapjává nyilvánították. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek