A Szochnut új ügyvezető elnökének látogatása a Mazsihisznél

2022. Szeptember 13. / 16:12


A Szochnut új ügyvezető elnökének látogatása a Mazsihisznél

A napokban Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Szövetség budapesti, Síp utcai székházában fogadta Doron Almog nyugállományú vezérőrnagyot, aki idén augusztus óta tölti be a Szochnut (Izraeli Zsidó Ügynökség – Jewish Agency For Israel) ügyezető elnöki posztját. A Szochnut elnökét elkísérte Roman Polonsky, a Szochnut kelet-európai régiós vezetője és Ledniczky Lívia, az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) programigazgatója is.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a múlt héten hivatalában fogadta Doron Almog nyug. tábornokot, a Szochnut ügyvezető elnökét és Roman Polonskyt, a Szochnut kelet-európai régiós vezetőjét. 

20220908_095721.jpgDoron Almog és Heisler András

A megbeszélés témái között központi helyet kapott az Izrael és a diaszpóra közötti kötelék, együttműködés erősítésének fontossága. Teljes egyetértés mutatkozott a két vezető között abban, hogy a diaszpóra és Izrael kapcsolatai lehetőleg az eddiginél is szorosabbak legyenek, hiszen a világ zsidóságának Izraelhez való kötődése természetes és követendő példa utódaink számára a jövőben is. 

Heisler András helyzetértékelésében kiemelte a transzparensen működő, saját értékeihez ragaszkodó, büszke zsidó közösség megteremtésének fontosságát.

Maj.-Gen.-Res.-Doron-Almog.jpgDoron Almog (Fotó: Jewishagency.org)

Doron Almog – aki 2016-ban megkapta az Izrael-díjat, a Zsidó Állam legmagasabb életmű-ktüntetését – idén augusztustól tölti be a Zsidó Ügynökség ügyvezető elnöki posztját. Évtizedeken át az Izraeli Védelmi Erők (Israel Defense Force – IDF) kötelékében teljesített szolgálatot a hadsereg különböző elit egységeiben, és végül tábornoki rangban lett az IDF déli parancsnokságának első számú parancsnoka. 

Fiatal katonaként 1973-ban ő vezette a müncheni olimpiai túszdráma során bevetett egyik elit egységet, az 1973-as jom kipuri háborúban századparancsnokként harcolt, az 1976-os entebbei mentőakcióban pedig ő volt az első leszálló egység parancsnoka. 

A Haifai Egyetemen és a Tel Aviv-i Egyetemen szerzett diplomát, számos könyv és tanulmány szerzője biztonságpolitikai és a stratégiai kérdésekben. 

Doron Almog a leszerelése után felelős közéleti szerepeket vállalt több társadalmi területen. Bentlakásos és járóbeteg-rehabilitációs központot alapított súlyos fogyatékkal élő gyermekek, tizenévesek és fiatal felnőttek számára, támogatja az izraeli természetvédelmi mozgalmat, a Negev-sivatagban élő beduin közösségek fejlődését, továbbá ösztöndíj-alapot hozott létre volt izraeli katonák számára.
(Forrás: Jewishagency.org)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek