A Mazsihisz várja Gulyás Gergely minisztert a józsefvárosi emlékhely ügyében

2019. Április 11. / 17:04


A Mazsihisz várja Gulyás Gergely minisztert a józsefvárosi emlékhely ügyében

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetősége és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) – mint a legnagyobb taghitközség – elöljárósága az alábbi közleményt közös határozatban fogadta el annak érdekében, hogy megoldódjon a józsefvárosi pályaudvar helyén tervezett holokauszt emlékhely ügye. KÖZLEMÉNY


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége üdvözli Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti nyilatkozatát, miszerint a magyar kormány számára fontos a holokauszt emlékezete. A magyarországi deportálások 75. évfordulóján ez a zsidó közösség felé egyértelmű jelzés Magyarország kormányától.

A Mazsihisz a holokauszt hiteles emlékezete érdekében a magyar kormánnyal továbbra is párbeszédre törekszik. Szövetségünk ismételten felajánlja segítségét, hogy megoldódjon a józsefvárosi intézmény elhúzódó ügye. A Mazsihisz abban érdekelt, hogy olyan nemzetközileg elismert, hiteles, az őszinte szembenézést szolgáló emlékhely jöjjön létre a Józsefvárosi pályaudvar helyén, amely összhangban van a magyar zsidóság emlékezetével.

A józsefvárosi projekt hazai és nemzetközi megítélésén leginkább a magyar kormány és a Mazsihisz közvetlen párbeszéde segíthet.

A nézeteltérések tisztázása érdekében a Mazsihisz tisztelettel meghívja Gulyás Gergely minisztert, hogy látogasson el a szervezet Síp utcai központjába, egyúttal tekintse meg a 100 éves Zsidó Múzeumot, a budapesti gettóról szóló történeti kiállítást, és a kormány támogatásával hamarosan teljes pompájában megújuló Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát.

Mazsihisz-BZSH

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Kaddis minden üldözöttért
2021. Augusztus 31. / 11:27

Kaddis minden üldözöttért

Megemlékezések
Egy korszak búcsúja: Zoltai Gusztáv
2021. Szeptember 19. / 08:52

Egy korszak búcsúja: Zoltai Gusztáv

Hírek, lapszemle
Szigorú törvényt hoztak az antiszemiták ellen Ukrajnában

Kommentek