A honvédelmi tárca vizsgálja a hadigondozotti panaszokat

2018. Szeptember 06. / 14:52


A honvédelmi tárca vizsgálja a hadigondozotti panaszokat

Heisler András Mazsihisz-elnök megkeresésére a Honvédelmi Minisztériumhoz került a hadigondozotti járadékkal kapcsolatos panaszok kivizsgálása.Mint korábban beszámoltunk róla: egy törvénymódosítás a közelmúltban kibővítette a hadigondozotti járadékra jogosultak körét, a jogosultságot alátámasztó dokumentumokat azonban – a Mazsihiszhez érkező visszajelzések szerint – egészen eltérően ítélik meg az egyes, területileg illetékes kormányhivatalok. A hadigondozotti ellátásokkal kapcsolatos problémák miatt Heisler András, a Mazsihisz elnöke levélben fordult Gulyás Gergely kancelláriaminiszterhez, akinek azt írta, hogy – miközben maradéktalanul tiszteletben tartja az egyes kormányszervek jogértelmezési autonómiáját – reméli, hogy egységes, kiszámítható joggyakorlat alakul majd ki a jogosultságok megítélésénél. Ebben a reményben hívta fel Gulyás Gergely miniszter figyelmét az érintettek tapasztalataira, kérve, hogy tájékozódjon az ügyben.

Heisler András levelére a napokban Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára válaszolt, aki azt a tájékoztatást adta, hogy a hadigondozással kapcsolatos feladatok ellátására a honvédelemért felelős miniszter jogosult. Emiatt az elnök megkeresését – intézkedés céljából – átküldték a Honvédelmi Minisztériumhoz.

Az ügy előzménye, hogy az Országgyűlés idén január elsejétől több lényeges ponton módosította a hadigondozásról szóló jogszabályt. Az 1994. évi XLV. törvény módosítása szerint bővül a jogosultak köre: támogatást nyújtanak a második világháborúban elesett, eltűnt és hadifogságban elhunyt katonák és munkaszolgálatosok özvegyeinek és árváinak, továbbá mindazoknak, akiknek férje, édesapja 1938. november 2-a és 1945. május 9-e között a volt magyar királyi honvédség és csendőrség kötelékében szolgált, függetlenül attól, hogy a II. világháborút lezáró párizsi békeszerződés következtében más ország állampolgárává vált – feltéve, hogy jelenleg magyar állampolgársággal, vagy magyar igazolvánnyal, s magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezik.

A törvénymódosítás megnyitja a hadigondozotti jogosultságot olyan volt hadiárvák, hadigyámoltak és hadigondozott családtagok számára is, akiknek igénye 1949. január 1-je előtt bekövetkezett veszteségen alapul, de pénzellátásukat megszűntették nagykorúságuk vagy házasságkötésük miatt. A jogosultságot mostantól olyanok is igényelhetik, akiknek a kérelmét politikai okból annak idején elutasították, vagy akik a kérelmüket politikai okokból be sem nyújtották.

K. Zs.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek