50 évvel a kitiltás után: A Beatles-es Ringo Starr végre felléphet Izraelben

2018. Január 02. / 18:14


50 évvel a kitiltás után: A Beatles-es Ringo Starr végre felléphet Izraelben

1966-ban a Beatles Izraelben akart koncertezni, de az akkori kormány nem engedte be őket, mert úgy érezték, rossz hatással lennének a fiatalokra. Azóta eltelt 50 év és Ringo Starr nyáron végre fellép Tel Avivban. Már nem veszélyes.


ringostarr.jpg
Fotó: PA Images


Napokon keresztül tárgyalta a világsajtó, hogy Lorde, az Új-Zéland-i énekes lemondta izraeli látogatását, de a csalódott rajongók vagy legalább a szüleik és nagyszüleik vigasztalódhatnak, mert Ringo Starrt nem zavarja a bojkott-mogalom és megy is zenélni a nyáron Tel Avivba.

Rögtön két buli is lesz, hogy be tudják osztani az elmúlt 50 évre a Beatles izraeli szerelmesei, június 23-án és 24-én a Menorah Mivtahim Arénában, ahol a rock más óriásai együtt zúznak majd Ringo Starral.

Azért késett ilyen sokat, 52 évet ez a parti, mert 1966-ban egy izraeli kormányzati bizottság úgy találta, hogy a gombafejűek „rossz hatással” volnának az izraeli fiatalok lelki fejlődésére, akiknek azóta már benőtt a feje lágya jó eséllyel.

A döntést később kínosnak érezte Izrael és 10 éve, 2008-ban Izrael akkori az Egyesült Királyságba delegált nagykövete elnézést is kért hivatalosan John Lennon testvérétől.

Lennon maga sosem koncertezett Izraelben, a Beatles-ről egészben végleg lekésett az ország, Paul McCartney azonban – akinek zsidó kötődéseit már emlegettük – szintén 2008-ban fellépett Izraelben, ő tört utat Ringo Starrnak, a másik még élő Beatles-tagnak.

McCartney abban is megelőzte Ringo Starrt, hogy ő már 20 éve lovaggá üttetett, míg Ringo Starr csak most, egy hete. Ezért 10 éve is, most is Sir Paul McCartney és Sir Ringo Starr lépett, illetve lép majd fel Izraelben. Ez 50 éve teljesen elképzelhetetlen lett volna. Minden rosszban van valami jó. Jön az ünnep, amelyre 50 éve várunk.

A The Jewish Chronicle írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Szerdai RaDar: élet vagy halál?
2020. Június 24. / 09:14

Szerdai RaDar: élet vagy halál?

Élet + forma
Jeruzsálem és a Street Art – meghívó online túrára

Kommentek