ZSIFI10: Jubilál a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

2021. November 04. / 13:06


ZSIFI10: Jubilál a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Az eddigieknél is izgalmasabb és nem utolsósorban hosszabb rendezvénysorozattal ünneplik meg, hogy idén 10 éves Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál (ZSIFI) – adta hírül a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS) közleménye. A rendezvény szervezője a JCC Budapest – Bálint Ház a Gólem Színházzal partnerségben. A fesztivál fővédnöke Karácsony Gergely főpolgármester.


A ZSIFI10. A RENDEZŐI VÁLTOZAT című jubileumi fesztivál célja minél sokrétűbb képet adni a zsidóság rendkívül színes világáról, zsidókról és nem zsidókról, identitásról, a világról, melyben élünk. Az eseményt az idén „hibrid" módon ltartják: az első héten két budapesti moziban, a második héten pedig online, távmoziban lehet a filmeket megnézni. Érdekességképpen az országos mozibemutató előtt itt lesz látható Mundruczó Kornél és Wéber Kata Cannes-ban debütált legújabb filmje, az Evolúció is.

evo.jpg

Kenesei Marcell, a fesztivál igazgatója elmondása szerint „tíz év alatt a ZSIFI egyfajta kulturális unikumává fejlődött. Ez annak is köszönhető, hogy a filmválogató csapat nagy figyelmet fordít arra, hogy sokféle nemzeti háttérből érkező filmet mutasson be a világ minden tájáról."

A rendezvény szervezője a JCC Budapest – Bálint Ház  a Gólem Színházzal partnerségben. A rendezvény fővédnöke Karácsony Gergely főpolgármester.

Stratégiai partnerek és támogatók az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), a Thalheimer család, a MAZS Alapítvány, a Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége, valamint Izrael Állam Nagykövetsége. 

További partnereik az Izraeli Kulturális Intézet, a Francia Intézet, a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és az Olasz Intézet.

MTI/OS

A fesztivál kurátorai:
Fritz Zsuzsa, JCC Budapest – Bálint Ház, a Forrás Zsidó Tudástár vezetője
Lányi Eszter kulturális szakember
Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője
Fodor Anna, a Cirko Film – Másképp Alapítvány filmbeszerzője, filmes szakember
Nir Ferber izraeli filmes szakember
Petrányi Viktória filmes szakember
Köves Gábor filmkritikus
Projektvezető: Lantai Dávid, a JCC Budapest – Bálint Ház, a Hálózati Központ vezetője

Az idei ZSIFI honlapja IDE KATTINTVA érhető el. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Emlékezés a holokausztra: ismét mi, zsidók vagyunk a célpontok
Élet + forma
Mazsihisz: 1 százalékkal jobb világban
2024. Március 13. / 18:53

Mazsihisz: 1 százalékkal jobb világban