Zsidó liturgikus művek hallhatók a Magyar Rádió Énekkarának új lemezén

2020. Február 06. / 19:07


Zsidó liturgikus művek hallhatók a Magyar Rádió Énekkarának új lemezén

Louis Lewandowski zsidó liturgikus művei hallhatók azon az albumon, amelyen Megyesi Schwartz Lúcia is énekel, az album holnap (február 7-én) jelenik meg.

A Magyar Rádió 6-os stúdiójában készült az a lemez, amely februárban jelenik meg a világ egyik legnagyobb lemezkiadójánál, a Deutsche Grammophonnál, és Louis Lewandowski műveit tartalmazza.

Lewandowski (1821-94) a zsidó liturgikus zene kiemelkedő alakja, akinek romantikus stílusára Mendelssohn hatott a leginkább. 1840-ben a berlini zsinagóga karnagyává nevezték ki. Ebben a minőségében fontos szolgálatot tett a zsidó liturgikus zene fejlődésének. 1879-ben bemutatott ciklusa, a Tizennyolc liturgikus zsoltár számos korábbi tradícióval szakít, és megújította az istentiszteletrendet.

Büszkeség, hogy a mű világpremierje magyar előadókkal valósult meg: Izsák Andor zenetudós és karnagy vezeti a Magyar Rádió Énekkarát, a lemezen énekel Megyesi Schwartz Lúcia (mezzoszoprán), Kiss Rózsa (szoprán), Hámori Szabolcs (basszus), Pivarcsi Gábor (tenor) és Thurnay Viola (alt). Közreműködik Pad Zoltán (karvezető), Tóth Csaba (asszisztens karvezető) és Horváth Márton Levente (orgona). (Forrás: Fidelio.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
A hét műtárgya: Alkalmi imakönyv
2024. Március 08. / 14:39

A hét műtárgya: Alkalmi imakönyv

Zsidó világ
Radnóti főrabbi: I have a dream (Az álmok és a valóság)