Törvényen kívüli őr: Szántó T. Gábor könyve a modern zsidó irodalomról

2022. Szeptember 21. / 10:58


Törvényen kívüli őr: Szántó T. Gábor könyve a modern zsidó irodalomról

A hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra időzítve jelenik meg Szántó T. Gábor Törvényen kívüli őr – Esszék és tanulmányok a modern zsidó irodalom létformáiról című kötete a Scolar Kiadó gondozásában. A könyvben Eliette Abécassis, S. J. Agnon, Iszaak Babel, Füst Milán, Gergely Ágnes, Allen Grossman, Amir Gutfreund, Franz Kafka, Kertész Imre, Lev Lunc, Pap Károly, Radnóti Miklós, Philip Roth, J. D. Salinger és mások munkásságáról, valamint a szerző saját műveiről olvashatnak.

Szántó T. Gábor a megértés és az önmegértés igényével nyúl a modern zsidó irodalom érzékeny kérdéseihez, akár hazai, akár külföldi szerzőket elemez. Ha okfejtése igényli, 

a kinyilatkoztatás hagyományáig, a rabbinikus gondolkodásig, a száműzetés élményéig, az azonosulás vágyáig, a beilleszkedés sikeréig és megbicsaklott reményéig, a vészkorszak és a diktatúra traumájáig vezeti vissza 

a vizsgált műveket, miközben a téma nemzetközi szakirodalmát is felhasználva, egybeveti az európai, az amerikai és az izraeli tapasztalatokat. 

szántó.pngSzántó T. Gábor író

A társadalomtörténet és a társadalomlélektan kérdései éppúgy felmerülnek a művek kapcsán, mint a pszichoanalitikus gondolkodás. Szántó T. Gábor – akárcsak számos nyelven megjelent regényeiben, vagy a világsikert aratott 1945 című film alapjául szolgáló elbeszélésében – úgy esszéiben és tanulmányaiban is újszerűen, a köznapitól eltérő perspektívában nyúl a történelemhez, az irodalomhoz és a diaszpóra zsidóság élményanyagához. 

A szerző szeptember 30-án, jövő pénteken 15 órától dedikálja új kötetét a Millenáris G-épületében a Scolar Kiadó 22-es számú standjánál. A Budapesti Nemzetközi Könyfesztivál honlapját itt találják.

(Forrás: Scolar)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek