Talmud a színpadon, avagy mi is az a Tízparancsolat?

2019. Szeptember 02. / 22:38


Talmud a színpadon, avagy mi is az a Tízparancsolat?

Szerző: Kácsor Zsolt

A Zsidó Kulturális Fesztiválon a Talmud NOW és az Itt és Most Társulat különleges produkciója többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy két különböző vallás, a zsidóság és a kereszténység hogyan olvassa ugyanazt a szöveget: a Tízparancsolatot. Meghívott vendégek szakértőként Schnider Anikó Angelika domonkos nővér és Balázs Gábor eszmetörténész.


A Talmud a színpadon sorozat a Talmud NOW (Not Only for Women) nevű kezdeményezés és az Itt és Most Társulat közös produkciója, amely a színtársulat improvizatív játékával és Balázs Gábor közreműködésével talmudi történetek alapján boncolgatja a zsidó vallás, kultúra és hagyomány izgalmas, ma is aktuális kérdéseit. Ezúttal a Zsidó Kulturális Fesztiválra különleges előadással készülnek: amint azt Lakos Borcsától (címlapképünkön), a Talmud NOW egyik szervezőjétől, a Talmud a színpadon ötletgazdájától megtudtuk, a mostani előadás nem előzmény nélkül való, hiszen egy tavalyi produkciójukban már górcső alá vették a zsidó-keresztény együttélést abból a szempontból, hogy a két világvallás kölcsönösen milyen hatással volt egymásra. 

unnamed (1).jpgPillanatkép az Itt és Most Társulat egyik előadásából

Valami hasonlóra számíthatunk most is, hiszen ez alkalommal nem csak zsidó, hanem keresztény nézőpontból is bemutatják a választott témát, így Balázs Gáborral együtt Angelika nővér is részt vesz a beszélgetésben. Lakos Borcsa hozzátette: a Tízparancsolatról nem csak klasszikus zsidó értelmezéseket fogunk hallani az est során, hanem Angelika nővér segítségével betekinthetünk a keresztény olvasatokba is. 

Aki ismeri  az Itt és Most Társulat munkáját, az tudja, hogy improvizációs játékot láthatunk majd, azaz a színészek nem ragaszkodnak szigorúan egy előre megírt szövegkönyvhöz, hanem a téma kacskaringói által inspirálva alkothatják meg előadás közben az egyes jeleneteket.

Az előadás szeptember 3-án, este 7 órakor kezdődik a Goldmark teremben.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek