Online premierek a Rumbach-ból: klezmer, barokk és zsidó dallamok

2021. Június 15. / 13:20


Online premierek a Rumbach-ból: klezmer, barokk és zsidó dallamok

Beindul az élet a megújult Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, amely egészen elképesztő átváltozáson ment keresztül: a hosszú éveken át leromlott állapotban lévő épületet kívül-belül az eredeti pompájában állították helyre. Most éppen úgy néz ki, ahogyan a nagy bécsi építész, Otto Wagner több mint 150 éve megálmodta: ámulatba ejtő, óriási belső tere újra a világ legszebb zsinagógái közé emeli.

A felújítás révén a Rumbach Magyarország és Közép-Kelet-Európa egyik legkülönlegesebb és legszebb közösségi létesítményévé vált – ennek szellemében az intézményben Lord Jonathan Sacks z”l, a Brit Nemzetközösség egykori főrabbijának híressé vált mottója alapján kezdődik meg a közösségi munka: „Az Örökkévaló különböző hiteket adott nekünk, de csak egyetlen világot, hogy együtt éljünk benne”.

A Rumbach zsinagóga június 10-i szakrális átadásának alkalmából különleges zenei eseményekkel örvendeztetjük meg az érdeklődőket az online térben.

sabbathsong-6.jpg

TÖBB MINT KLEZMER... A RUMBACH ZSINAGÓGÁBAN

A Sabbathsong Klezmer Band koncertje a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga átadása alkalmából. A műsor online premierje 2021. június 13-án, vasárnap este 20 órakor lesz, majd az előadás az interneten további két héten át, azaz június 27-ig megtekinthető.

Le ne maradjanak róla, hiszen Magyarország egyik legismertebb klezmer együttese, a 11 tagú Sabbathsong Klezmer Band olyan kiváló művészekkel lép fel, mint Jávori Ferenc „Fegya”, Oláh Gergő, Lisztes Jenő cimbalomművész, Petrus Bölöni Áron csellóművész és a Kinneret kamarakórus.

Műsoruk – szlogenjükhöz híven – most is nagyon sokszínű lesz: héber és jiddis dalok, mizrachi dallamok csendülnek fel, és részleteket hallhatunk a Hegedűs a háztetőn című musicalből is. Masa Anita, az együttes sokoldalú, csodálatos énekesnője a Barbra Streisand által is sikerre vitt, híres Avinu Malkeinu dalt is elénekli a káprázatosan szépen felújított Rumbach zsinagóga falai között.

A Sabbathsong Klezmer Band tagjai:
Masa Tamás – ének, trombita, furulya; Masa Anita – ének, hárfa; Bódi Mónika – hegedű, ének; Pánczél Tamás – hegedű; Szabó Bálint – klarinét; Kovács Laci – szaxofon; Csányi Sándor – harmonika, zongora; Szentkirályi György – buzuki, gitár, ének; Langer Zoltán – nagybőgő; Rostás Csaba – darbukka, ének, Andrasics Szabolcs – dobok.

JEGYÁRAK:
Normál jegy
: 3600 forint
Családi jegy: 5000 forint
Támogatói jegy: 10 000 forint
JEGYVÁSÁRLÁS IDE KATTINTVA

OMHE_3.jpg

BAROKK ÉS ZSIDÓ DALLAMOK A RUMBACH ZSINAGÓGÁBAN

A Fischer Ádám által alapított Osztrák-Magyar Haydn Zenekar magyar művészeinek hangversenye a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga átadása alkalmából. A műsor online premierje 2021. június 14-én, hétfő este 20 órakor lesz, majd az előadás az interneten további két héten át, azaz június 28-ig megtekinthető.

A szépségesen felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga avatására készíti fel lelkünket ez a különleges komolyzenei hangverseny, amelynek egyik különlegessége az lesz, hogy elhangzanak a Magyarországon ritkán hallható modern izraeli zeneszerző, Marc Lavry művei is. Ezután az európai zeneirodalom ismert, klasszikus darabjai vezetnek el a zsidó hagyomány egyik legfontosabb imájához, a Kol Nidréhez.

Műsor:
Marc Lavry
: Két zsidó tánc (közreműködik Korcsolán Orsolya hegedűművész);
A. Vivaldi: G-moll Concerto oboára, fuvolára, fagottra;
A. Vivaldi: „Laudate pueri Dominum” – 112. zsoltár (közreműködik Csereklyei Andrea énekművész);
J. S. Bach: 4. Brandenburgi verseny;
M. Bruch: Kol Nidre (közreműködik Korcsolán Orsolya hegedűművész).

Szólisták:
Csereklyei Andrea
– szoprán; Mihályi Éva – hegedű; Kovács Imre – fuvola; Kozár Melinda – oboa; Korcsolán Orsolya – hegedű; Varga Fruzsina – fuvola; Olajos György – fagott.

JEGYÁRAK :
Normál jegy: 3600 forint
Családi jegy: 5000 forint
Támogatói jegy: 10 000 forint
JEGYVÁSÁRLÁS IDE KATTINVA

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek