Nyitott kapuk Székesfehérváron: megkezdődtek a zsidó napok

2019. December 20. / 11:02


Nyitott kapuk Székesfehérváron: megkezdődtek a zsidó napok

Szerző: Kácsor Zsolt

„Nézzék csak meg a városunk címerét: egy kaput láthatnak rajta, és ez a kapu nyitva van. Ne feledjék: ez a befogadás jelképe, azt szimbolizálja, hogy ide nyugodtan és szabadon beléphet ki-ki a saját értékei, kultúrája szerint. A hitét megvallhatja, gyakorolhatja mindenki, egymást tiszteletben tartjuk, és ha van rá lehetőségünk, akkor meg is ismerjük” – mondta ünnepi beszédében dr. Cser-Palkovics András polgármester a II. Székesfehérvári Zsidó Napok csütörtök esti megnyitóján a helyi városháza dísztermében.


Nem csak a Malek Andi Soulistic zenekar volt remek formában a II. Székesfehérvári Zsidó Napok megnyitóján, hanem a telt házas közönség is, amelyet Malek Andrea énekesnő-színésznő meg is dicsért e szavakkal: egy koncert akkor jó, ha nem csak a fellépők teszik oda a szívüket-lelküket, hanem a hallgatóság tagjai is. Márpedig Malek Andrea és zenésztársai mindent beleadtak: finom és érzékeny muzsikát hallhattunk swingesen hangszerelt jiddis dalokból. 

A rendezvénysorozatot a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), Székesfehérvár önkormányzata, a Határtalan Kultúra program és a helyi zsidó hitközség szervezi immár második alkalommal. Tavaly volt az első, s az óriási érdeklődés láttán már akkor lehetett tudni: a koronázó városban ennek a hagyományteremtő szándékkal rendezett kezdeményezésnek lesz jövője. Ezt megemlítette beszédében dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is, aki azt mondta: most válik igazán hagyománnyá a rendezvénysorozat, úgyhogy a szervezőkkel el lehet kezdeni a jövőre esedékes III. Székesfehérvári Zsidó Napok tervezését is.

 A városháza dísztermében tartott megnyitón a polgármester azt mondta: nem véletlen, hogy a helyi közösség legfontosabb terében, azaz „a városnak a házában” adnak otthont a zsidó napok megnyitó rendezvényének, hiszen ezzel is azt akarják üzenni, hogy Székesfehérvár megbecsüli zsidó és keresztény gyökereit, hagyományait, és tiszteli az értékeken alapuló kultúrát. A városvezető a díszteremben is látható városcímerre mutatva úgy fogalmazott: egy kaput láthatnak rajta, és ez a kapu nyitva van. Ne feledjék: ez a befogadás jelképe, azt szimbolizálja, hogy ide nyugodtan és szabadon be lehet lépni ki-ki a saját értékei, kultúrája szerint. 

mal.jpg

A megjelenteket Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke is köszöntötte, aki úgy fogalmazott: a tavalyi nagy sikert nehéz lesz felülmúlni, de a szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy színvonalas, igazi élményeket nyújtó programokban legyen része a közönségnek. Az idén időben egybeeső Hanukára és karácsonyra utalva azt mondta: a gyertyákból áradó fény vallási hovatartozástól függetlenül melegséggel és szeretettel tölti el a szíveket.

A megnyitón elhangzott: a Székesfehérvári Zsidó Napok is ünnep, méghozzá a megmaradás és a kultúra büszke örömünnep: büszkén, fölemelt fejjel, alázattal szeretnénk emlékezni közös magyar zsidó örökségünkre. A rendezvénysorozat utolsó napja egyúttal a Hanuka első napja is, ezért a helyi Hiemer-házban vasárnap délután a zsidó napok keretében gyulladnak ki a hanukia első fényei. 

(Fotó: Molnár Artúr/Székesfehérvár; videó: Kökényesi Gábor/Mazsihisz)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek