Neves irodalmi díjat nyert az OR-ZSE oktatója, Frigyesi Niran Judit

2023. Január 19. / 10:42


Neves irodalmi díjat nyert az OR-ZSE oktatója, Frigyesi Niran Judit

Frigyesi Niran Judit muzikológus elnyerte a Miriam Felicia Lindberg Memorial Peace Foundation első díját a Girls on the balcony című költeményével. Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem oktatója muzikológiával és etnomuzikológiával foglalkozik Magyarországon, Izraelben és az Egyesült Államokban, népszerű kurzusait több évtizede hallgathatják az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) hallgatói is.

A Miriam Felicia Lindberg Memorial Peace Foundation a napokban jelentette be a holokauszttúlélők és gyermekeik számára meghirdetett irodalmi díj kitüntetettjeit, akiknek ünnepélyes keretek között január 26-án adják át az elismeréseket – adta hírül az OR-ZSE honlapja.

Frigyesi_KiemeltKep másolata.pngFrigyesi Niran Judit (Forrás: OR-ZSE)

Frigyesi Judit „Girls on the balcony” című verse első díjat nyert a második generációs túlélők kategóriájában. A vers egy pesti gangos ház ötödik emeletén lévő balkonról szól,  ahol nők (anyák és lányaik) lelnek menedekre a vészkorszak, évtizedekkel később pedig annak kimondatlansága elől menekülve. A vers angol nyelven itt olvasható.

A szerző fő kutatási területei a kortárs zene és a 20. század zenetörténete (elsősorban Bartók Béla életműve), valamint a zsidó zene és a kántorművészet. A Kádár-korszak magyarországi zsinagógáiból, kántoraitól  jelentős mennyiségű zenei anyagot gyűjtött, egyedülálló módon dokumentálva a holokausztot megelőző Kelet-Európa utolsó emlékeit. A 2014-ben a Librinél megjelent Jelek a vízen (angol kiadásban: Writing on Water) című kötete ugyanezt a világot idézi meg a szépírás és a fotóművészet eszközeivel.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek