Moziban jobb: hamarosan kezdődik a 11. Budapesti Zsidó és
Izraeli Filmfesztivál

2022. November 09. / 21:00


Moziban jobb: hamarosan kezdődik a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

A JCC Budapest – Bálint Ház immár a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivált rendezi meg november végén. A fesztivál célja minél sokrétűbb képet adni a zsidóság rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról, zsidókról és nem zsidókról, identitásról, a világról, melyben élünk.

Az elmúlt két év a bekuckózás éve volt. Visszavonultunk, előfizettünk a streamingszolgáltatókra, tévéztünk, kanapéztunk. S bár megvolt ennek is a hangulata, de köszönjük elég volt!  Vissza szeretnénk kapni a filmvetítés előtti izgalmat, a moziterem meghitt hangulatát, a popcornszagot.

Zsifi 1640 × 720 px.png

A legelső ZsiFi óta nemcsak a világ, hanem vele együtt a filmfelhozatal és a válogatás szempontjai is változtak. Hangsúlyosabb szerepet kaptak a jelenkori zsidóság élményei, problémái, melyek sokszor ugyanazok, mint amiket a nem zsidó társadalom él meg nap, mint nap: szó lesz az idősödésről, a minden nap mással randizás nehézségeiről, elviselhetetlen szomszédokról, faültetésről, orvosi kannabiszról vagy generációk ellentétéről. De természetesen nem maradnak ki a zsidóságot jobban érintő témák sem: náci bűnösök és önbíráskodás, a kibucok világa a hatvanas években, a távoli apró zsidó közösségek megmentése vagy éppen Tel-Aviv lepukkant városrészei is feltűnnek a vásznon.

S ha már vászon, a 11. ZsiFi szlogenje: Moziban jobb! A szervezők ezzel szeretnék visszacsábítani a pandémia alatt otthonmaradt nézőiket a moziba. Hiszen akármennyire is el lehet érni szinte mindent a kanapéról, a hatalmas vásznat, a popcorn utcáról is érezhető illatát és a filmnézés közösségi átélését a lakásunk nem pótolhatja. Ezt az élmény számos izgalmas kísérőprogrammal, beszélgetéssel is fokozzák, melyek szervesen kapcsolódnak a fesztivál filmjeinek témáihoz.

Ahogy eddig is megszoktuk, a paletta színes: a politikai, történelmi témákon túl ismét lesz lehetőség a nevetésre is, a zsánerek a drámákon és a szatírákon át a könnyed romkomokig terjednek, nem elfelejtve természetesen a dokumentumfilmeket, melyek mindig is a ZsiFi erősségei közé tartoztak. Ahogy a név is erre utal, számos izraeli filmet is láthatnak a nézők, de az idei és tavalyi év nemzetközi zsidó vonatkozású filmjeiből is bőven lesz választék, és természetesen magyar alkotást is vetítenek: a ZsiFin debütál Oláh Kata: “Aki legyőzte az időt” című filmje Keleti Ágnes életéről.

A filmválogató csapat (mely egyaránt áll filmes szakemberekből és a JCC Budapest – Bálint Ház munkatársaiból, illetve partnereiből) figyelmet fordít arra is, hogy sokféle nemzeti háttérből érkező filmet mutasson be Európából, Amerikából, sőt máshonnan is. A ZsiFi törekszik a helyi közösségben készült filmek bemutatására is, így lehetőséget adva azon alkotók számára, akik elsősorban közösségi filmeket készítenek. A fesztiválon bemutatott művekkel az érdeklődő közönség számára a leginkább hatni tudó választékot szeretnénk bemutatni, a zsidóság különböző szegmenseiből jövő aktualitásokkal, üzenetekkel.

S mivel a fesztivál életének második évtizedébe lépett, egy újdonságot is bevezetnek: mostantól különböző zsűrik több témában díjazzák az alkotásokat. Idén meghirdetik a Legjobb Rövidfilm Díjat, a Legközösségibb Film Díját, és a Tikun Olam díjat, mellyel a világot jobbá tévő alkotásokat jutalmazzák. De természetesen a Közönségdíj sem marad el, mellyel értékes nyereményeket nyerhetnek a szavazók.

A filmfesztivál fővédnöke idén is Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. 

A JCC Budapest – Bálint Ház szervezőpartnere immár 11 éve a Gólem Színház, stratégiai partnerei és támogatói pedig Izrael Állam Nagykövetsége, az Izraeli Kulturális Intézet, a Német Szövetségi Köztársaság és Budapest Főváros.

Együttműködő partnerek: Budapest Film, Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), Erzsébetváros, Francia Intézet, Goethe Intézet, Héber Nyelvi Központ, International Visegrad Fund, Izraeli Kulturális Intézet, Kibic Magazin, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), Osztrák Kulturális Fórum, Varsó Zsidó Filmfesztivál

A 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál filmjeire és kísérőprogramjai a jegyek november 17-től megvásárolhatók a www.zsifi.org oldalon, illetve a Művész és a Puskin mozik weboldalán és pánztáraiban.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek