Mit esztek otthon mannát? – már előrendelhető Rubin Eszter legújabb kötete

2022. Szeptember 16. / 09:34


Mit esztek otthon mannát? – már előrendelhető Rubin Eszter legújabb kötete

Mit esztek ti otthon, mannát? – címmel jelenik meg októberben Rubin Eszter legújabb kötete. Az 500 oldalas, nagy formátumú irodalmi szakácskönyv, 300 magával ragadó fotóval. A Kalligram Könyvkiadó gondozásában megjelenő kötet a Margó Irodalmi Fesztiválon debütál, ahol Rubin Eszterrel a kiadó vezetője, Mészáros Sándor beszélget, október 16-án, vasárnap 16.45-kor.

rubin-manna.borito.jpg

A Gasztroerotikus utazás alcímet viselő kötet már előrendelhető a Libri, a Líra és a Bookline oldalain. Szeretettel ajánljuk mindazoknak, akik számára a szakácskönyv több puszta receptgyűjteménynél, és akiket egy szép könyv látványa már önmagában megihlet.

„Az irodalmi szakácskönyv műfaját a híres francia regényíró, Alexandre Dumas találta fel a XIX. század második felében. A hozzávalók: fele rész irodalom (novella, tárca, esszé, útirajz, családregény stb.), fele rész recept. Rubin Eszter új könyve ennek a dumas-i hagyománynak modern, friss, személyes változata – egyszerre izgalmas és ízletes.” (Cserna Szabó András)
„Ezzel a könyvvel a receptek mellett bepillanthatunk egy zsidó család életébe és múltjába, melyen keresztül azt érezhetjük, az étel nem csak testünket, lelkünket is jóllakatja.” (Rosenstein Tímea)
Rubin Eszter tíz éve megjelent első regénye, a gasztrokulturális örökség irodalmi értelmezésével gazdagon átszőtt Barhesz óta várták az olvasók ezt a könyvet, amelyben úgy fonódik össze a szépirodalom és a gasztrozófia, akár a zsidó ünnepi kalács fonatai. Mákkal bőven megszórva. A hosszabb-rövidebb novellákat és regényrészleteket, csodás fotók és egzakt receptek kísérik, ily módon az ízlelés élménye találkozik a szemet gyönyörködtető, ellenállhatatlan látvánnyal, és az étkezés bölcselete magától értetődően kapcsolódik össze más fontos témákkal. Nagyon hamar eljön a pillanat, amikor az olvasó hóna alá csapja a könyvet, hogy sürgősen valami harapnivaló után nézzen, majd újra elmerülhessen a meglepő egyedi humorral megírt, szatirikus, elgondolkodtató, vagy éppen felkavaró történetekben, hogy később ismét a konyhában találja magát a recepteket követve.

Rubin Eszter regényeit, szóljanak bár útkeresésről, családról, szerelemről vagy a veszteségek feldolgozásáról, át- meg átszövik a főzéshez, az ételekhez kapcsolódó történetek. A főzés ugyanis soha nem csupán az ételről szól. Az ízek emlékeket hordoznak, egy ruganyos kelt tésztába bele lehet gyúrni megannyi örömöt és bánatot, egy tál étel gyógyíthat és békét teremthet. A 75 recept között megtaláljuk a szerző védjegyévé vált barheszt, a zsidótojást, a közelkeleti sabichot, vagy épp az otthon ízét idéző, klasszikus húslevest is. Valamint olyan mágikus fogásokat, mint a sáfrányos diókrémmel töltött grúz padlizsántekercs, és az áfonyalikőr bonbonos csokoládétorta. Igazi utazás ez, amely a családi tűzhelytől indulva, távoli világok konyháiba vezeti az olvasót.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek