Ludwig Múzeum: Művészet a Soá után

2023. Február 06. / 09:20


Ludwig Múzeum: Művészet a Soá után

– A gondoskodás fogalmát és a megújuló digitális látogatói élményt állítja 2023-as évadának fókuszába a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum – mondta sajtótájékoztatóján Fabényi Julia igazgató. Boris Lurie és Wolf Vostell konfrontatív művészete Magyarországon először a Ludwigban lesz együtt látható Művészet a Soá után címmel. 

– Kiállítási programját a Ludwig évek óta egy-egy átfogó kerettémába helyezi, amely értelmezési keretként szolgál kiállításaik és kapcsolódó programjaik számára. A gondoskodás ebben az értelmezésben a szó szoros jelentésén túl a szolidaritás, a személyes és a társadalmi felelősség, a bizalom, a humanitás és az altruizmus témaköreit foglalja magában – közölte Fabényi Julia igazgató a múzeum  sajtótájékoztatóján. 

Az idei kiállításokról szólva többek között elmondta: 

Boris Lurie és Wolf Vostell konfrontatív művészete Magyarországon először a Ludwigban lesz együtt látható: Művészet a soá után címmel, március 31-én nyíló kiállításuk a holokauszt borzalmait és az áldozatok traumáit állítja szembe a fogyasztói társadalom felszínességével.

A tárlatról a múzeum honlapja ezt írja: a háborús bűnök legmegdöbbentőbb képeit felszínes reklámképekkel kombinálva műveik egyben vádiratot is jelentenek a háború utáni fogyasztói társadalom ellen, amely egyszerűen újraindult, nem törődve a zsidók és az áldozatok elszenvedett traumáival. E sokkoló hatás megteremtéséhez mindkét művész a legmodernebb technikákat építette be munkáiba.

Boris Lurie (1924–2008) és Wolf Vostell (1932–1998) radikális módon foglalkozott a soával. Abban az időben, amikor a háború még mindig tabutémának számított a társadalom jelentős része számára, ők olyan művészetet választottak, amely szembesítette a nézőt ezzel a fájdalmas időszakkal. 

A kiállítás a Boris Lurie Alapítvány, a Wolf Vostell Estate, a Peter und Irene Ludwig Stiftung és a Bartók Fesztivál támogatásával valósul meg.

Kurátor: Beate Reifenscheid, kurátorasszisztens: Jan Elantkowski

(Forrás: MTI; Ludwig Múzeum)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Az emlékezés kövei a csanádpalotai zsidó temetőben
Kultúra
Ima a harmatért – a 2B Galéria új tárlata