Könyvajánló: Suttogókönyv – Ábrahám ivadékairól

2020. December 15. / 14:04


Könyvajánló: Suttogókönyv – Ábrahám ivadékairól

Nagyformátumú, gazdagon illusztrált antológiát vehet kézbe az olvasó az ostromlott Budapestről, a német megszállásról, a nyilasok hatalomátvételéről, üldözők és üldözöttek drámájáról, melynek során zsidók ellen folyt hajtóvadászat a szétlőtt házak és felrobbantott hidak romvárosában.

suttogokonyv_cikkbe.jpg

Harminckét remek szerző írásaiból állt össze a könyvünk: neves teoretikusok tanulmányaiból, kortárs írók, rendezők és színészek memoárjaiból és feljegyzéseiből, akik tanúságtevői és túlélői ennek a kornak. Jobbára bujkáló zsidók mesélik el benne életbenmaradásuk történetét, akik hamis papírokkal és névváltoztatási praktikákkal rejtőztek városszerte szenespincékben, padlásokon, zsidómentő családok éléskamráiban.

A kötet egy krimi izgalmával felér. Biblikus mítosszal indul, és az Ábrahámi Szövetségről szólva azt kutatja, hogy "Isten választott népe" évezredek elteltével miként vált a történelem legbrutálisabb népirtásának áldozatává. Neves hazai teoretikusaink közül Bibó István, Heller Ágnes és Gábor György filozófus elmélkedik a fajüldözésről, de számos remek írónk is szót kap a kötetben: többek között Márai Sándor, Déry Tibor, Szép Ernő és Konrád György, a közelmúlt esszé-irodalmának fejedelme. Megszólal benne Szinetár Miklós rendező, az Operaház egykori főigazgatója, Gábor Miklós, a legendás Hamlet, és egykori felesége, az örök Júliát alakító Ruttkai Éva. Háborús emlékeiket idézik fel arról mesélve, hogy a sziklahasadékok közt is teremhet virág.

A hazai olvasóknak meg kell ismerkednie evvel a korral. Katolikusoknak és reformátusoknak, evangélikusoknak, unitáriusoknak és ateistáknak, a legkülönfélébb nézetek, vallások és irányzatok követőinek, mert a gyász hetvenötödik évében eljött az idő, hogy elfogulatlanul egymásra tekintsünk.

Az antológiakötet két egymást követő évben is elnyerte a Nemzeti Kulturális Alap támogatását.

A kötet a Kódex Könyvműhely és a Neoprológus Kiadó együttműködésével jelenik meg.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek