Képregény Radnóti utolsó napjairól – a bori notesz a 2B Galériában

2022. November 24. / 16:43


Képregény Radnóti utolsó napjairól – a bori notesz a 2B Galériában

Aleksandar Zograf szerb grafikus, képregényrajzoló gazdag és szerteágazó munkásságába ad betekintést a budapesti Ráday utcai 2B Galéria új kiállítása, amelynek megnyitója november 26-án, szombaton este 6 órakor lesz. A megnyitón levetítik a Kaktus Kid utolsó kalandja című animációs dokumentumfilmet, amelyben életre kel a II. világháborúban kivégzett Veljo Kockar képregényrajzoló Kaktus Kidje és beköltözik Aleksandar Zograf életébe...

Aleksandar Zograf (eredeti neve Saša Rakezić) szerb képregényrajzoló leghíresebb művei a Life Under Sanctions, a Psychonaut, a Dream Watcher és a Bulletins

Zograf a '90-es évek eleje óta aktív a nemzetközi színtéren, hiszen már olyan amerikai képregény-antológiákba válogatták be a munkáit, mint a Weirdo és a Zero Zero, sőt, a Seattle's Fantagraphics Books is publikálta néhány képregényét. Zograf műveit számos európai folyóirat – többek között a francia L'Association, az olasz PuntoZero, a német Jochen Enterprises, a spanyol Under Comics – is közli.

web.jpg

Gazdag és szerteágazó munkásságából a mostani tárlatra két anyagot választottak ki, amelyeket ez alkalomból nem füzetben, hanem a falakon, poszterek formájában mutatnak be a 2B Galériában. 

Az egyik Radnóti Miklós életének végső, a bori munkatábortól a meggyilkolásáig tartó szakaszáról szól (Magyarországon korábban a Csillagszálló folyóiratban jelent meg). A másik munka egy belgrádi zsidó lány, Hilda Dajč története, aki a német megszállás alatt önkéntes nővérként dolgozott a gettóban, és akit – a szerb zsidók nagy részével együtt – meggyilkoltak a nácik. 

lanier_zograf01.jpg

Ezt a képregényt néhány éve a szerb oktatási minisztérium és az izraeli nagykövetség adta ki, majd ingyenes oktatási anyagként bocsátotta a szerbiai iskolák rendelkezésére.

Forrás: 2B Galéria

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek