Ima a harmatért – a 2B Galéria új tárlata

2023. Április 24. / 09:24


Ima a harmatért – a 2B Galéria új tárlata

A budapesti Ráday utcai 2B Galéria hét éve elindított pészachi kiállítássorozata az ünnep egy-egy aspektusára fókuszálva kér föl alkotókat, hogy azzal kapcsolatban készítsenek műveket. A mostani téma a kiszáradt földre harmatot kérő ima, amelynek szövege a sivatagos Közel-Keleten született. Az Ima a harmatért című kiállítás május 19-ig látogatható.

A legtöbb zsidó ünnep körforgása az ókori zsidók mezőgazdasági tevékenységének ciklusát követi. Pészach az egyiptomi megszabadulás mellett a tavasz, az árpa kalászba szökkenésének ünnepe. A víz pedig Izraelben is létkérdés volt mindig, ezért hangzik el már az ünnep első napjának délelőttjén a zsinagógákban a harmatért való fohászkodás, szerzője a VII. századi költő, Eleazar ben Kalir:

Harmatot küldj szomjú földre
Dús áldását, hogy bőven öntse
S midőn áldásod telje árad
Építsd fel rombadöntött várad
Harmatoddal
.

ima.png

Mint a 2B Galéria honlapja a tárlat kapcsán írja: 2022 nyara rettenetes hőséget és szárazságot hozott Európába. Hónapokon keresztül hiába vártunk esőre, az aszály a termesztett és a vadon élő növények elképesztő pusztulását okozta, tavak és folyók párologtak el a semmibe. Vannak persze a világnak tájai, ahol ez a számunkra alig elviselhető időjárás a mindennapok része, és a többezer éve ott megtelepedett népek megtanultak ezzel együtt létezni. Ilyen táj a Közel-Kelet és itt helyezkedik el Izrael.

A harmatért szóló imával kapcsolatos művek alkotói: Böröcz András, Fischer Judit, Koller Margit, Kósa Gergely, Láng Orsolya, Nagy Ágoston, Rácmolnár Sándor, Roskó Beáta, Roskó Gábor, Szabó Eszter Ágnes, Szalai Kata, Szemző Zsófia, Tóth Gábor, Wechter Ákos, Zoltán Mária Flóra.

A tárlat május 19-ig tekinthető meg a 2B Galériában (IX. kerület, Ráday utca 47. szám).

Forrás: 2B Galéria. Címlapkép: Wechter Ákos Add már Uram, az esőt! című alkotása

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek