Heller Ágnes: A nürnbergi pernek nincsen vége és más írások

2020. Augusztus 10. / 15:40


Heller Ágnes: A nürnbergi pernek nincsen vége és más írások

Az akarat szabadsága címmel jelentek meg Heller Ágnes válogatott esszéi a Noran Libro kiadásában. A napokban boltokba került kötet az életmű utolsó ötven évének terméséből közöl 14 szöveget, a kiadó a könyv anyagát még a tavaly elhunyt filozófus javaslatai alapján kezdte kötetbe rendezni és válogatni. A válogatásban olyan fontos művek kaptak helyet, mint A nürnbergi pernek nincsen vége, a Mózes, Hszuan-Csang és a történelem, vagy Az érzelmek szerepe a műalkotások befogadásában.


Kassai Zsigmond szerkesztésében jelent meg Heller Ágnes: Az akarat szabadsága – Válogatás 50 év filozófiai esszéiből című kötete. A szerkesztői előszó szerint a válogatás elsősorban Heller Ágnes (1929-2019) javaslata alapján történt, aki több különböző listát állított össze az általa fontosnak, jelentősnek tekintett rövidebb írásaiból. A kiadó e listák alapján választotta ki a mostani kötetbe rendezett 14 esszét, amelyek közül az első írás 1965-ből, míg az utolsó a 2010-es években íródott. 

heller.jpeg

A kötetben a következő esszék kaptak helyet (sorrendben): Érték és történelem; A nürnbergi pernek nincsen vége; Lukács György és Seidler Irma; A gyakorlati ész és ami nem az; Mózes, Hszuan-Csang és a történelem; Hol az otthonunk?; Parmenidész és a sztálingrádi csata; Ki az, aki dob?; A szégyen – öt megközelítésben; Az érzelmek szerepe a műalkotások befogadásában; Európa mesterelbeszélései a szabadságról; Művészetről vagy kultúráról beszélgetünk?; Az akarat szabadságáról az önéletrajzi emlékezés fényében; „Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot!

A kiadó jegyzete:
Az akarat szabadsága című könyv egy válogatás a világhírű filozófus legismertebb, legnagyobb hatású filozófiai esszéiből. Heller Ágnes a Budapesti Iskola egyik jelentős személyisége volt, tanított Berlinben, Melbourne-ben, Torinóban, Sao Paulóban, New Yorkban, Szegeden és Budapesten. Műveit tucatnyi nyelvre fordították le, Magyarországon többek között Széchenyi-díjjal tüntették ki.

Heller Ágnes: Az akarat szabadsága – Válogatás 50 év filozófiai esszéiből, Noran Libro, 2020, 336 oldal, 3800 Ft.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a szeretetről
2024. Március 08. / 07:00

Jonathan Sacks rabbi a szeretetről

Közélet
A nácik ma 80 éve szállták meg Magyarországot