Havasi Balázs: „Legszívesebben Liszt Ferenccel játszanék négykezest”

2022. Szeptember 01. / 16:31


Havasi Balázs: „Legszívesebben Liszt Ferenccel játszanék négykezest”

Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál egyik legérdekesebb komolyzenei programja Havasi Balázs zongoraművész koncertje lesz. Ezúttal ugyanis elmaradnak az immár védjegyévé vált, rendkívül látványos színpadi show-elemek, nem forog majd fölötte komplett dobfelszerelés, mint annak idején a Wembley arénában, nem lesz mögötte kísérőzenekar és fényjáték. A színpadon ő lesz egy gyönyörű hangzású Bösendorfer zongorával, amelyen olyan saját szerzeményeket is előad majd, amelyeket eddig még soha sehol nem játszott. INTERJÚ.

A YouTube videómegosztón fönn vannak részletek a Wembley arénában adott, telt házas koncertjéről. Akkor hányan hallgatták a játékát?

Több mint tízezren.

És mekkora létszám volt a legnagyobb koncertjein?

Az egyik évben egy hétvége alatt négyszer töltöttük meg a Budapest Arénát, ami közel 50 ezer embert jelent. De miért pont a létszámok érdeklik?

Éppen azért, mert most a Dohány utcai zsinagógában lép föl, ahová jóval kevesebben férnek be, mint a Wembley-be, ráadásul szakrális térről van szó, s érdekel, hogy egy ilyen típusú hangversenyre lélekben vajon másképpen készül-e, mint az említett nagyszabású rendezvényekre.

Havasi_1200x628.jpg

Így már értem, a kérdés jogos. A Dohány utcai zsinagógában megrendezésre kerülő koncert igazi kuriózum számomra több szempontból is. Idén közel harminc nagy show-t állítunk színpadra szerte a világban, ez mégis egy egészen rendkívüli koncertnek ígérkezik. Ezúttal nem lesz csillogó-villogó körítés, csak ketten leszünk a színpadon, a Bösendorfer zongora és én, ami számomra különleges elmélyülést tesz majd lehetővé. Aki ezt a koncertet választja, az elsősorban a zenei élményért jön, és a különleges, szakrális helyszín csodálatos környezet lesz ehhez a közös elmélyüléshez. Másrészt azért lesz számomra fontos ez a koncert, mert olyan műveket is előadok majd, amiket még soha nem játszottam, ezért ez a mostani fellépés egyszeri élmény lesz nemcsak a közönség számára, hanem nekem is. Meglepetésként hadd áruljam el, hogy lesz egy rész, ahol felhangzik majd egy cselló is, a koncert vendége lesz ugyanis Simkó-Várnagy Mihály csellóművész barátom. A cselló és a zongora együttes hangzása számomra egészen lélekbemarkoló.

Az utolsó kérdésem arra vonatkozik, hogy ha lehetősége volna időutazásra, akkor a nagy magyar klasszikusok közül kivel játszana legszívesebben négykezest? Liszt Ferenccel? Bartókkal? Cziffra Györggyel?

Ezen gondolkodnom sem kell, természetesen Liszt Ferenccel, aki számomra igazi ikon a komolyzenében. Nemcsak a zsenialitása miatt, hanem azért is, mert a XIX. században ő a korát jóval megelőzve rájött az önmenedzselés, az önmarketing fontosságára, és aktívan részt vett a saját imázsa, sőt, legendája kialakításában. Mai értelemben vett szupersztárnak számított a maga korában, s ebben nem kevés szerepe volt annak, hogy a sztárkultuszát ő maga is formálta.

Melyik művet játszaná el vele?

Természetesen egy Liszt-darabot, méghozzá a kedvencemet, amelynek Funérailles (Temetés) a címe, s az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése miatt érzett fájdalmában írta. Ezt a művet annyira szeretem, hogy a mai napig gyakran játszom otthon, mikor gyakorolok.

🎹

A fönti interjúhoz annyit tehetünk hozzá, hogy Havasi Balázs és Liszt Ferenc „találkozása” szimbolikusan megtörténik szeptember 6-án, este 8 órakor a Dohány utcai zsinagógában

Hogy miért? 

Mert a templom ünnepélyes felavatásán – amely 1859-ben éppen szeptember 6-ra esett – részt vett maga Liszt Ferenc is, sőt, az ünnepi műsor keretében az ő egyik művét is előadták a zsinagóga orgonáján. Lám, nincsenek véletlenek… S Havasi Balázs játékához még annyit: őt hallgatva az embernek valóban olyan érzése van, mintha egy Liszt Ferencbe oltott Mike Oldfieldot hallgatna: úgy árad és ömlik belőle a zene, mint Oldfield legnagyobb műveiből. Nem véletlen, hogy a világ vezető zeneipari cége, a Universal Music Group a közép-kelet-európai régióból nemrégiben éppen vele kötött olyan szerződést, ami az egész világon belépőt jelent a legnagyobb sztárok közé az Egyesült Államoktól kezdve Európán és Ázsián át Ausztráliáig. S ha mégis azt hinnék, hogy Havasi a népszerűségét csak a látványos showbusiness-nek köszönheti, hát jöjjenek el a Dohányba jövő héten keden este, s hallgassák meg a saját fülükkel, hogy mit tud Havasi egyetlen zongorával…

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek