Halhatatlan zsidó temetők

2019. Március 18. / 17:19


Halhatatlan zsidó temetők

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik meg Klein Rudolf fotókiállítása a Műcsarnokban március 21-én, csütörtökön délután 6 órától. 


Régi zsidó temetőkben járni olyan, mint belépni egy hatalmas, kézzel írott, ősi krónikába, vagy magába az Írásba. Sorokban a sírok, mint talajra írt betűk, írásjelek a rituális épületek, szegély a fal, mely elválaszt az élők zajos világától. A modern zsidó temetők eltérnek a hagyománytól, hogy közelebb kerüljenek a keresztény sírkertekhez. Ebbe a világba vezet el Klein Rudolf a fotográfia erejével – olvasható a Műcsarnok tájékoztatójában a tárlatról.

Szegő György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója – aki maga is köszöntőt mond a csütörtöki megnyitón – szerint a kiállítás képanyaga átfogó szemlélettel képes megragadni, hogy mit is jelentettek a nagyvárosi zsidó temetők az emancipáció optimizmussal telített aranykorában. „Azt szimbolizálták, hogy az egyenlőségre való törekvés reális ígéret, paradox módon az elmúlás jelei identitást is építettek, jövőt is hordoztak" – fogalmazott.   

A kiállítást – amelynek kurátora  Medve Mihály volt – Nagy Károly Zsolt fotográfus, kulturális antropológus, az MTA BTK Néprajztudományi Intézet tudományos munkatársa nyitja meg. A tárlat – amely a Budapest FotóFesztivál eseménye – április 28-ig látogatható. 

Klein Rudolf (Szabadka, 1955) építészettörténész, az MTA doktora, egyetemi tanár, fotográfus. A 20. századi építészetet és a kultúrák kölcsönhatását kutatja a legújabb kor építészetében. További témái az építészet és filozófia, az építészet és vallási/nemzeti önazonosság a 19. és 20. században.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Pápa: Purim a zsinagógában
2024. Március 12. / 15:07

Pápa: Purim a zsinagógában