Francesco Tirelli fagylaltozója – különleges mesekönyvet ajánlunk

2022. December 22. / 14:03


Francesco Tirelli fagylaltozója – különleges mesekönyvet ajánlunk

„Francesco Tirelli meséjét az izraeli Tamar Meir írta meg 10-12 éves gyerekek számára mesekönyvében, amit Yael Albert izraeli grafikusművész illusztrált. Csakhogy a történet nem mese. Megtörtént Budapesten, 1944-ben” – írta a Facebookon Dombi Gábor, a Francesco Tirelli fagylaltozója című könyvet kiadó Infopoly Alapítvány vezetője.

A mesét inspiráló valós történet főhőse – mint Dombi Gábor írta – Mayer Péter volt, aki később Tamar Meir apósa lett. Tamar megörökítette történetét, Francesco Tirelli alakját egy különleges mesekönyvben, ami a holokausztról szól, gyerekeknek. S hogy mi a valóságos mese magva?

A kiadó idézett bejegyzése szerint hetvennyolc évvel ezelőtt Francesco Tirelli olasz fagylaltos volt Budapesten. A második világháború alatt sem tért haza Itáliába, bízott abban, hogy olasz állampolgárként nem eshet baja a magyar fővárosban. Ezt az előnyét arra használta fel, hogy életeket mentsen: a fagylaltüzletében zsidókat bujtatott, élelmezett 1944-45 telén. Gyerekeket, felnőtteket. Ők a kemény körülmények ellenére megtartották a zsidó szokásokat: az egyik gyerek, Péter rájött arra, miképpen készíthetnek hanukiát (a hanuka ünnepén használatos gyertyatartót) a fellelt eszközökből a fagylaltüzlet hátsó traktusában. A bújtatott zsidók és megmentőjük is túlélték a háborút.

Tirelli_borito_a.jpg


A rendkívüli történetet feldolgozó különleges mesekönyv kapható a Pagony gyerekkönyvboltokban, valamint a budapesti Wesselényi utcai Makkabi könyvesboltban vagy megrendelhető a kiadónál. 

Mint Dombi Gábor emlékeztetett rá: Erzsébetváros önkormányzata eddig több száz példányban eljuttatta a mesekönyvet a zsidó iskolákba és az erzsébetvárosi iskolákba ingyen. 

Fontos információ, hogy Jákov Hadas-Handelsman, Izrael Állam nagykövete, Manuel Jacoangeli, Olaszország nagykövete, Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke és Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester 2022 nyarán közösen avatták fel Francesco Tirelli emléktábláját azon a helyen, ahol az olasz fagylaltos több mint 20 zsidó bújtatott 1944 telén. Francesco Tirelli életrajzát – amely magyar és olasz nyelven is megjelent – Dombi Gábor írta.

NÉVJEGY

Dombi Gábor (1965) zsidó kultúratörténész, szociológus, újságíró, kutató. Az Infopoly Alapítvány vezetője, az Alapítvány a Magyar Zsidó Ifjúságért nevű szervezet igazgatója, amely segíti a Hashomer Hatzair Hungary zsidó ifjúsági szervezetet. Dombi Gábort aranyéremmel tüntette ki az Európai Bizottság az európai intergenerációs programok fejlesztéséért, és tiszteletbeli polgára az USA Nebraska államának és Lincoln városának.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek