Film készül a Szenes Hanna életét feldolgozó, Percek tánca című zenés játékból

2022. Október 19. / 16:17


Film készül a Szenes Hanna életét feldolgozó, Percek tánca című zenés játékból

Percek tánca színpadon és filmen a Sabbathsonggal címmel az Új Élet legújabb száma beszélgetést közöl Masa Tamással, a Sabbathsong Klezmer Band vezetőjével. A cikkben szó esik róla, hogy a Szenes Hanna életét feldolgozó Percek tánca című zenés játék újra színpadra kerül a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában október 20-án, azaz holnap este 7-től. Továbbá szóba kerül a cikkben az is, hogy már javában készül a színpadi mű filmváltozata.

– A Sabbathsong Klezmer Band 2010-ben kezdett Szenes Hannával foglalkozni a Mensch Alapítvány felkérésére, amikor is a mártír költő tiszteletére magyar és izraeli ejtőernyősök emlékugrást hajtottak végre Budaörsön, majd az együttesünk gitárosa, Szentkirályi György 2013-ban határozta el, hogy megzenésíti Szenes Hanna verseit – mondja az Új Élet legfrissebb számában megjelent cikkben Masa Tamás, a zenekar vezetője.

Elmondása szerint a Szenes Hanna naplójából és verseiből általa, valamint a felesége, Masa Anita énekesnő által írt Percek tánca című zenés játékot 2016-ban adták elő először, s azóta az ország számos városában bemutatták már. A darabban a mártír költőt Bódi Mónika, a zenekar sokoldalú hegedűse alakítja, az édesanyja bőrébe Masa Anita bújt, míg a Szenes Hannát kivégző Simon Gyulát Masa Tamás játssza. A produkcióban a teljes Sabbathsong Klezmer Band élőben játszik a színpadon és Garai Róbert színművész narrátorként és Szenes Hanna egy-egy versének tolmácsolójaként is közreműködik.

Az előadást október 20-án, azaz holnap este 7 órától láthatják a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában (VI. kerület, Mozsár u. 5. szám).  További részletekért kattintsanak ide.

Masa Tamás a cikkben azt is elmondja: Tucker András rendezésében már javában tart annak a filmnek a forgatása, amelynek alapját a Percek tánca képezi. Forgattak Szenes Hanna egykori iskolájában, forgattak börtönben is, egyszóval igyekeznek hiteles, a mártír költőhöz méltó alkotást készíteni.

A teljes cikket az Új Élet legújabb októberi számában olvashatják el.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek